Moučníky,  Vaření

Dietní mléčné řezy

Rychlé a snadné řezy, které chutnají skoro jako ty kupované, ale na rozdíl od nich jsou dietní a zdravé.

Lněné semínka se řadí mezi takzvané superpotraviny. Proč? Je prostě super. Lněné semínka, tak jako všechna jiná semínka jsou zdrojem živé svěží energie a spousty prospěšných živin. Jako většina semínek, obsahují hodně oleje a to s velkým obsahem polynenasycených mastných kyselin, hlavně ty nejdůležitější – kyselinu linolovou a linolenovou, které jsou pro člověka esenciální. Slupky lněných semínek jsou nejbohatším zdrojem lignanů, to jsou látky, které mají antioxidační vlastnosti a také tlumí účinky estrogenu, čímž podporují plodnost, upravují menstruační cyklus a také snižují riziko rakoviny prsu, pohlavních orgánů, ale také zažívacího traktu a kůže. Další důležitou složkou je vláknina, která tvoří skoro 30% z celého semínka. Vláknina je důležitá jednak proto, že zaplní žaludek, takže jsme rychle sytí a nesníme toho tolik, zároveň na sebe váže škodlivé látky a tím snižuje riziko rakoviny a dalších onemocnění. Lněné semínka navíc obsahují slizy, díky kterým z nich lze vytvořit gel. To se dá využít při přípravě různých pokrmů, nebo například šampónu, lněné semínka jsou totiž dobré taky pro dobrou kvalitu kůže a výživu vlasů, působí jak zevnitř, tak i při vnějším použití.

Tyto řezy jsem vymyslela sama, když jsem hledala dietní jednoduché jídlo, které zároveň uspokojí mé chutě na sladké. Na korpus potřebujeme pouze dvě suroviny – lněné semínka a vejce. Tato kombinace zajistí přísun spousty bílkovin i vlákniny a zároveň minimum tuků a sacharidů. Jak tedy z toho vytvořit těsto? Jednoduše. Semínka rozemeleme na prášek a smícháme s vejci. Pokud je směs příliš suchá, přidáme trochu vody, pokud je naopak příliš tekutá, přidáme více rozemletých semínek. Těsto rozprostřeme na plech, zarovnáme okraje a dáme péct, dokud nebude tuhé. Po upečení a vychladnutí rozkrojíme na dva nebo čtyři stejně velké pláty. Náplň bude tvořit tvaroh. Ten můžeme dochutit například proteinovým práškem nebo stévií. Lepší je, když tvaroh nejprve prošleháme, je pak více krémový. Tvaroh rozetřeme na plát, přikryjeme druhým plátem, dáme na chvíli vychladit do lednice, nakrájíme na řezy a můžeme jíst.

Energetická hodnota na 1 kus:

500 kJ     9g bílkovin             7g tuků                   2g sacharidů          6g vlákniny

x_MG_5545

Čas: 20 minut        Množství: 12 kusů   Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 1 hrnek lněných semínek
  • 2 vejce
  • voda
  • 250g polotučného tvarohu
  • 2 lžíce proteinového prášku

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 160°C, připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
  2. Lněné semínka rozmixujeme na prášek a smícháme s vejci.
  3. Přidáme trochu vody, aby se těsto spojilo a rozprostřeme ho na plech.
  4. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut, dokud těsto neztuhne.
  5. Upečené těsto necháme vychladnout, zakrojíme a nakrájíme na 4 stejné plátky.
  6. V míse smícháme tvaroh s proteinovým práškem a krátce prošleháme.
  7. Tvarohový krém rozdělíme na polovinu a každou polovinou potřeme jeden plát, přikryjeme zbylými pláty.

Řezy necháme vychladit v ledničce, poté krájíme každý asi na 6 kousků a můžeme podávat.

x_MG_5537 x_MG_5538 x_MG_5539 x_MG_5540 x_MG_5544

 

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.