Moučníky,  Vaření

Kakaový dort s pařížským krémem

Delikátní dort s pařížským krémem zalitý čokoládou můžete připravit i sami doma a obdarovat své nejbližší.

Dort se skládá z kakaového korpusu, pařížského krému a čokoládové ozdoby. Dort se pekl na téma Valentýn, proto je ve tvaru srdce, můžete však použít jakoukoliv jinou formu i ozdoby.

Korpus je klasicky tvořen ze tří skupin – bílkový sníh, žloutková pěna a suchá směs, každá skupina se nejdřív připraví zvlášť, poté se smíchávají dohromady. Suché suroviny se připraví jednoduše, pouze se smíchají. Dort je odlehčen pohankovou moukou, můžete však místo ní použít i jinou mouku. Žloutkovou pěnu připravíme vyšleháním žloutků s cukrem, vodou a olejem. Bílkový sníh připravíme klasicky vyšleháním bílků s cukrem. Poté Střídavě pomalu zamícháváme do bílků žloutkovou pěnu a suchou směs. Vznikne husté těsto, které nalijeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby. Po upečení posypeme vrchní část moukou a obrátíme dolů, díky tomu se dort zarovná a nebude třeba ho tolik zakrajovat.

Krém je jednoduchý na přípravu, je totiž tvořen pouze pařížskou šlehačkou, kterou už si koupíme hotovou v obchodě, pouze ji vyšleháme. Vychladlý dort dvakrát prokrojíme a potřeme šlehačkou. Okolo dortu namažeme pouze tenkou vrstvu, aby se zatřely póry a nedostatky. Nyní zbývá dort jen ozdobit. Můžete ho celý zalít čokoládou, já jsem zalila pouze vrchní část a na boky přiložila ozdobné čokoládové vzory. Na dozdobení jsem použila čokoládovou hmotu, kterou jsem vytvořila pomocí rozehřáté čokolády smíchané s kukuřičným sirupem. Z této hmoty se dají tvarovat i jiné ozdoby, má konzistenci podobnou modelovací hmotě, takže se dobře tvaruje.

x_MG_4879

Čas: 20 minut        Množství: 2,7kg dort              Náročnost: těžší

Korpus

Potřebujeme:

  • 500g cukru krystal
  • 214g hladké mouky
  • 150g kakaa
  • 71g pohankové mouky
  • 143g kukuřičného škrobu
  • 536g bílků
  • 179g žloutků
  • 121g oleje
  • 107g vlašských ořechů
  • 11g kypřícího prášku
  • 18g vody
  • hladká mouka na poprášení

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C, připravíme si velkou formu (průměr asi 30cm).
  2. Vlašské ořechy rozmixujeme najemno, odvážíme si zvlášť žloutky a bílky.
  3. Žloutky šleháme v míse a postupně přidáváme polovinu cukru, vodu a olej.
  4. Bílky šleháme do sněhu a postupně přidáváme druhou polovinu cukru.
  5. V další míse si smícháme suché suroviny – mouky, kakao, škrob, ořechy a kypřící prášek.
  6. Do sněhu z bílků opatrně přidáváme střídavě žloutkovou směs a suchou směs.
  7. Vzniklé husté těsto nalijeme do formy a pečeme asi 30 minut.
  8. Po upečení poprášíme vršek hladkou moukou a obrátíme vrškem dolů, necháme vychladnout.

x_MG_4798 x_MG_4838 x_MG_4843 x_MG_4845 x_MG_4854

Dohotovení

Potřebujeme:

  • 900g pařížské šlehačky
  • 25g ztuženého tuku
  • 220g tmavé čokolády
  • 140g bílé čokolády
  • 32g kukuřičného sirupu
  • list růže

Postup:

  1. Dort vyjmeme z formy, nerovnosti zakrojíme a dort dvakrát prokrojíme.
  2. Vyšleháme si šlehačku a rozdělíme ji na tři části.
  3. První plát potřeme 1/3 krému, přiložíme druhý plát a potřeme druhou 1/3 krému, přiložíme třetí plát a celý dort potřeme tenkou vrstvou krému.
  4. Na vodní lázni si rozpustíme 75g tmavé čokolády spolu s tukem a zalijeme vrchní část dortu.
  5. Čokoládu necháme ztvrdnout, poté zatřeme přeteklou čokoládu na bocích krémem.
  6. Připravíme si fólii, nebo papír v délce dortu a výšce mírně přesahující dort.
  7. Ve vodní lázni si rozpustíme 120g tmavé čokolády, naplníme ji do zdobícího sáčku s tenkým otvorem a na fólii stříkáme libovolné vzory.
  8. Čokoládu necháme mírně ztuhnout, poté i s fólií přiložíme na dort a necháme úplně ztuhnout, poté opatrně odstraníme fólii.
  9. Ve vodní lázni si rozpustíme 25g tmavé čokolády, smícháme ji se 4g kukuřičného sirupu a necháme ztuhnout. Poté vypracujeme do pružné hmoty, rozdělíme na 3 části, na které obtiskneme list růže a dáme ztuhnout do lednice.
  10. Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu a smícháme ji s kukuřičným sirupem v poměru 5:1, necháme ztuhnout a poté vypracujeme hmotu.
  11. Vytvoříme si tenký trojúhelník, kolem kterého skládáme tenké kolečka a tím tvoříme růži. Spodní část zakrojíme.
  12. Ze zbylé hmoty vytvoříme pás, který tvarujeme do podoby mašle.
  13. Ozdoby připevníme na dort pomocí čokolády.

Dort uchováváme v chladnu, podávat můžeme ihned.

x_MG_4855 x_MG_4861 x_MG_4863 x_MG_4864 x_MG_4865 x_MG_4866 x_MG_4870 x_MG_4873

 

 

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.