Moučníky,  Vaření

Tip na moučník – linecký koláč s jahodami

Letní sezónní ovoce už je v plném proudu a jahody za chvíli z trhů na nějakou dobu zase zmizí, což je velká škoda. Milujete jahody, jen tak, samostatně nebo třeba v poháru, na lívancích či v nějakém dobrém dezertu? Vyzkoušet můžete maličko netradiční linecký koláč s jahodami, který zachutná celé rodině. Pokud jste si je koupili do zásoby a mrazíte, na zimu nebo na horší časy, tento výborný koláč si můžete upéct i v zimě.

Jahody prospěšné pro tělo

Jahody jako takové přispívají určitou měrou k hubnoucímu procesu, posilují imunitní systém, mají antioxidační účinky, přechází rakovině, obsahují důležité živiny jako mangan, vitamíny C? B6, hořčík, fosfor, draslík, měď, kyselinu listovou. Mají také vliv na bílé zuby. Vyzkoušejte výborný linecký koláč s jahodami i vy!

Co budete potřebovat:

Těsto:

  • 150 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 200 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500 g jahod

Drobenka:

  • 3 polévkové lžíce másla
  • 3 polévkové lžíce cukru moučka
  • 3 polévkové lžíce hrubé mouky

Jak postupovat:

Nejdřív připravíte těsto. Mouku prosejte, promíchejte s moučkovým i vanilkovým cukrem, špetkou soli. Přidejte vejce a změklé máslo. Z celé směsi vypracujte hladké těsto, to následně zabalte a nechejte asi půlhodinky odpočívat.

Jahody mezitím omyjte, očistěte a nakrájejte podle uvážení na menší kousky. Mohou být klidně i větší, jak kdo má rád. Z másla, cukru a mouky vytvořte směs na drobenku. Po půlhodině se vraťte k těstu, rozválejte ho na tenkou placku.

Vytáhněte plech nebo formu na pečení koláčů a těsto do něj dejte, ideálně na pečicí papír. Posypte částí drobenky, přidejte ovoce a nahoru dejte zbytek drobenky. Rozehřejte troubu na 175 stupňů a pečte přibližně 35 minut. Nechejte vychladnout a podávejte.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *