Domů / Vaření / Moučníky / Jak z ořechů vytěžit maximum? Do jakých dezertů je použít?

Jak z ořechů vytěžit maximum? Do jakých dezertů je použít?

Ač je dezertů s ořechy poměrně dost, stále se nemůžete rozhodnout, kterému dát přednost? Dnes vám představíme ty nejluxusnější. Ať už to jsou mandle, lískové oříšky, arašídy, vlašské ořechy nebo pistácie, všechny mají něco do sebe a hodí se k nejrůznějším kombinacím. Skvěle se doplňují s sušenkami, pudinky, krémy, ale i do koláčů jsou výbornou volbou.
Ořechy jsou navíc snídaní i svačinkou, někomu stačí hrst, jiný by se po nich mohl utlouct. V dezertu budou zaručeně chutnat všem. Ořechy vlastní výtečnou chuť, když se navrch dezertu i opečou, jejich struktura se stane ještě křupavější…

Mandle

Všestrannost mandlí se neprojevuje pouze při použití jako celku. Do dezertu mohou být zakomponovány surové, třeba v podobě mandlových lupínků nebo také opražené. Vyrábí se z nich i mouka, která slouží jako příjemná náhrada za klasickou pšeničnou mouku. Dorty se tak stávají šťavnatější a měkčí.
Mandle se přidávají také do sušenek a chutnají v listovém těstě. Stačí si jen v kuchyni pohrát a přidat k nim voňavé koření, např. kardamom, anýz, zázvor nebo skořici.

Santiagoův dort

Úspěšným klíčem v tomto dezertu je použití vysoce kvalitních surovin, ale také velmi dobré náplně, kde mandle, máslo a vejce přebírají odpovědnost za dokonalou skladbu a křupavý povrch povýší tento dezert na posvátný.
Korpus:
  • 125 g másla
  • 65 g cukru
  • špetka soli
  • 2 ml vanilkové esence
  • 1 vejce
  • 165 g pšeničné mouky
Náplň:
  • 200 g mletých mandlí
  • 200 g cukru
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 2 vejce
  • 3 žloutky
  • 25 g změklého másla
  • moučkový cukr

Jak udělat Santiagův dort?

Začneme tím, že si připravíme těsto na korpus, aby mohlo odpočívat v ledničce. Vystelte si pečícím papírem formu o průměru 22 cm. Do změklého másla přidejte cukr, špetku soli a půl lžičky vanilkové esence. Míchejte, dokud nezískáte hladkou homogenní směs.  Přidejte vejce a znovu promíchejte. Pokud je hmota dobře integrovaná, nasypte mouku a těsto propracujte. Zabalte do folie a nechte 20 – 30 minut odpočívat v ledničce.
Na náplň smíchejte mandle, cukr a citronovou kůru. Přidejte vejce po jednom a před přidáním dalšího dobře promíchejte. Totéž udělejte se žloutky. Přidejte rozpuštěné máslo a jemně promíchejte.
Základní těsto vyválejte válečkem a vyložte do 22 cm kruhové formy. Přebytečný okraj odstraňte a základnu propíchejte vidličkou. Náplň nalijte dovnitř do formy a pečte při 180 ° C asi 40 – 45 minut. Před servírováním posypte moučkovým cukrem a křížem ze Santiaga.

Lískové oříšky

Všechny ořechy mají tendenci dobře ladit s čokoládou a lískové ořechy nejsou výjimkou. Jsou neodmyslitelnou součástí kakaa, které se přidává do sušenek i dortů.
Lískový oříšek má dostatek své přirozené chuti a výtečnosti, takže mu dáváme hodnotu také jako hlavní ingredience do cukroví na Vánoce, např. cookies. Domácí koláče jsou díky přidaným lískovým oříškům šťavnatější. Zkrátka a jasně jsou příjemným oživením. Dají se z nich vyhotovit lískové pralinky, to je pokušení.

Vlašské ořechy

Jsou protagonisté amerického pečiva, kde je obvykle vidíme v brownies, ale dokázaly se nenápadně vkrást i do španělských a evropských receptů. I  když jste zvyklí je konzumovat syrové, realita je taková, že jejich charakteristická šťavnatost umožňuje dát nový život mnoha dezertům.
Jejich podíl na sušenkách cookies je také velmi důležitá, včetně některých slaných verzí, kde hraje ústřední roli sýr  s aromatickými bylinkami, jako je rozmarýn nebo tymián – ty dodávají zajímavý venkovský nádech.

Arašídy

Arašídy se v naší kuchyni moc nepoužívají. Jsou vidět hodně ve východní kuchyni, kde jsou běžnou formou omáček nebo také v Americe, kde se z nich vyrábí arašídové máslo. Ořechy jsou dost tučné, proto bychom je měli jíst s mírou.

Pistácie

Tyto malé zelené křupavé plody se hodí na muffiny. Můžete je krásně nazdobit, ale dát i do nadýchaných krémů. Vytvoří pastvu pro oči. Propůjčí vašim dezertům krásnou zelenkavou barvičku. Nebojte se je přidat nasekané do pudinků.

O Petr Pokorny