Linecké cukroví se „skleněným středem“

0
227

Originální cukroví, které ohromí svým originálním vzhledem a záhy potěší neobvyklou kombinací výtečného lineckého těsta se sladkými bonbóny.

Linecké cukroví je u nás velmi oblíbené. Odkud ale pochází? Řekli byste, že z rakouského města Linec, ale to není tak docela pravda. Pátrala jsem po původu tohoto cukroví a jediné, co jsem zjistila je, že z Lince nepochází a vlastně se ani neví, jak vznikl tento název. V Rakousku je známý linecký koláč, ten se ale nepřipravuje ze stejného lineckého těsta, jako známe u nás. Po lineckém cukroví byste se tam ale sháněli marně, to v Linci totiž vůbec neznají, mají tam ale Linecké oči, což jsou vlastně u nás známá linecká kolečka. Proč se teda lineckému těstu říká linecké, nikdo neví.

Tento recept jsem našla na jedné americké stránce, kde vlastně linecké těsto vůbec neznají, říká se mu obecně křehké těsto. Protože ale chutí i receptem připomínalo linecké, pojmenovala jsem ho tak. Toto těsto je velmi dobré a jemné, také se s ním dobře pracuje. Zvláštností je zde právě „skleněný střed“. Nelekejte se hned, ve skutečnosti tam není žádné sklo, pouze to tak vypadá. Střed je vytvořený z tvrdých bonbónů, takových těch cucacích, jako jsou třeba bonpari. Bonbóny se rozdrtí a nasypou do těsta, po chvíli pečení se pak roztečou a vytvoří tenkou poloprůhlednou vrstvu připomínající barevné sklíčko. Také jsem viděla zajímavé cukroví, kdy se dvě taková linecká kolečka spojila a doprostřed se nasypaly barevné cukrářské kuličky, které se uvnitř mohly volně pohybovat.

x_MG_3814

Čas: 90 minut    Množství: 60 kusů            Náročnost: snadné

Ingredience:

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku na pečení
  • špetka soli
  • 120g másla
  • ½ hrnku cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1 balení tvrdých bonbónů různé barvy

Postup:

  1. V míse si smícháme mouku, prášek na pečení a sůl.
  2. V druhé, větší míse smícháme pomocí elektrického mixéru máslo s cukrem do hladké konzistence, to zabere asi 3 minuty. Přidáme vaječné žloutky a vanilkový extrakt a znovu mixujeme do hladka.
  3. Opět pomocí mixéru, tentokrát na nejnižší výkon, opatrně přimícháme směs s moukou. Těsto vypracujeme, dáme do sáčku a necháme v lednici alespoň 30 minut odležet.
  4. Předehřejeme si troubu na 180°C a připravíme si dva plechy vyložené pečícím papírem.
  5. Těsto propracujeme a vyválíme na tenký plát o tloušťce asi 3 milimetry. Poté vykrajujeme libovolné tvary s vykrojeným středem a dáváme je na plech.
  6. Bonbony stejné barvy dáme do sáčku, nebo zabalíme do pečícího papíru a rozdrtíme na prášek pomocí paličky na maso, můžou být i větší kousky.
  7. Cukroví pečeme asi 8 minut, tak aby bylo trochu upečené, ale ještě ne dozlatova. Plech vyndáme z trouby a do vykrojených středů nasypeme rozdrcené bonbony, můžeme kombinovat různé barvy.
  8. Plech vrátíme do trouby a pečeme další 3 minuty, dokud se bonbony nerozpustí. Pokud nevyplňují celý střed, přisypeme více bonbónů, nebo ještě horkou hmotu rychle roztáhneme do krajů.
  9. Až bude cukroví dozlatova a bonbóny rozpuštěné a zaplní celý střed cukroví, můžeme plech vyndat z trouby. Cukroví necháme zcela vychladnout, bonbónová hmota rychle ztuhne. Po vychladnutí přendáme z plechu a můžeme ihned podávat.

x_MG_3797x_MG_3798x_MG_3803x_MG_3804x_MG_3809

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno