Pistáciové řezy

0
112

Tyto řezy jsou sladké, svěží a rozplynou se na jazyku. Můžete si jeden dát jako dezert po obědě, nebo jen tak při posezení s přáteli.

Řezy se skládají ze tří vrstev – korpus, vanilkový krém a pistáciový krém. Celé je to pak zalité v čokoládě, aby držely pohromadě. Nejprve si připravíme korpus, ten je jednoduchý, je také odlehčený ovesnými vločkami, které jsou rozmixované na mouku. Tekuté těsto rozetřeme na plech a dáme péct. Po upečení zarovnáme kraje a korpus rozdělíme na tři stejné pruhy.

Dále si připravíme vanilkový krém, jeho základ tvoří pudink, ten připravíme klasicky uvařením, po vychladnutí ho vyšleháme, zvlášť si vyšleháme smetanu a do ní si poté postupně zašleháváme pudink. Hotový krém dáme vychladnout a připravíme si druhý krém – pistáciový. Jeho základ je tvořen z másla a z pistáciové tukové polevy. Všechny suroviny nejprve zahřejeme a rozpustíme, aby se smíchaly. Směs necháme vychladnout a až začne tuhnout, vyšleháme ji. Přidáváme změklé vyšlehané máslo, dokud se nevytvoří krém.  Hotový krém dáme na chvíli vychladnout do lednice.

Připravíme si korpus, na něj nejprve dáme pistáciový krém, protože je těžší. Krém si rozdělíme na poloviny a každou z nich potřeme dva pláty, třetí plát zůstane nepotřený. Vanilkový krém rozdělíme na poloviny a jednou polovinou potřeme první plát. Druhou část krému si znovu rozdělíme na poloviny a každou z nich rozetřeme na zbylé dva pláty. Nyní poskládáme pláty na sebe. Vespod bude plát s pistáciovým krémem a největším množstvím krému. Uprostřed bude druhý plát s pistáciovým krémem a navrchu plát bez pistáciového krému. Vypadá to složitě, ale není. 🙂 Řezy dáme do lednice vychladnout a připravíme si čokoládovou polevu, nebo si na vodní lázni rozpustíme čokoládu s trochou másla. Čokoládou potáhneme řezy ze všech stran, necháme v chladnu ztuhnout, nakrájíme na řezy a můžeme podávat.

x_MG_5490

Čas: 60 minut        Množství: 1 plech     Náročnost: střední

Potřebujeme:

Korpus

  • 60g ovesných vloček
  • 60g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 6 lžic oleje
  • 6 lžic vody
  • 1/2 prášku na pečení
  • 2 lžíce cukru moučka

Vanilkový krém

  • 37g cukru krystal
  • 15g sušeného mléka
  • 22g vanilkového pudinku v prášku
  • 150ml vody
  • 205g smetany ke šlehání

Pistáciový krém

  • 10g tukové pistáciové polevy
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 60g másla
  • Mandlové aroma
  • Barvivo v prášku

Dohotovení

  • 100g čokoládové polevy

Postup:

Korpus

  1. Troubu si předehřejeme na 180°C, připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
  2. Vločky rozmixujeme na prášek.
  3. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto.
  4. Těsto rozlijeme na plech a dáme péct asi 20 minut.

x_MG_5466

x_MG_5467

Vanilkový krém

  1. V malé misce si rozmícháme pudink s trochou vody.
  2. V hrnci přivedeme k varu vodu, cukr a mléko. Přidáme pudink a mícháme, dokud hmota nezhoustne.
  3. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout, aby byl pudink ještě trochu teplý.
  4. Vychladlý pudink vyšleháme.
  5. Vyšleháme šlehačku a postupně zašleháváme pudink.
  6. Dáme do lednice vychladnout.

x_MG_5201

Pistáciový krém

  1. Polevu, cukr, aroma, barvivo a polovinu másla dáme do misky, kterou dáme na vodní lázeň.
  2. Za lehkého míchání necháme směs rozpustit.
  3. Po rozpuštění odebereme z lázně a dáme asi na 15 minut do lednice, dokud směs neztuhne. Občas promícháme, aby směs zůstala homogenní.
  4. V míse si vyšleháme zbytek másla, po troškách přidáváme pistáciovou směs a vždy prošleháme. Pokud směs po vyšlehání není dostatečně krémová, přidáme více másla.

x_MG_5155-1024x683

x_MG_5156-1024x683

Dohotovení

  1. Upečený vychladlý korpus ořízneme a rozdělíme na 3 stejně velké pláty.
  2. První plát potřeme polovinou pistáciového krému a poté polovinou vanilkového krému.
  3. Druhý plát potřeme zbylým pistáciovým krémem a třetinou vanilkového krému.
  4. Třetí plát potřeme zbylou třetinou vanilkového krému.
  5. Pláty skládáme na sebe, přičemž první je vespod.
  6. Řez necháme ztuhnout v lednici.
  7. Rozpustíme si polevu a opatrně rozetřeme po celém řezu, aby se nesmíchala s krémem.
  8. Necháme vychladit v lednici.

Po vychlazení krájíme na jednotlivé řezy a podáváme.

x_MG_5468

x_MG_5469

x_MG_5479

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno