Moučníky,  Vaření

Jablečný dezert pod kokosovou peřinkou

Jemný vláčný dezert s jablky a kokosem zachutná zaručeně malým i velkým. Je výborným dezertem ke kávě.

Co je to vlastně dezert? Slovo dezert pochází z francouzského desservir, což znamená uklidit ze stolu. Dezert je jídlo podávané obvykle na zakončení menu. Nejčastěji ho představuje malá porce sladkého jídla, jeho charakter je však silně podmíněn krajovými zvyklostmi – např. ve Francii je zvykem servírovat jako dezert sýr (pokud možno několik druhů), v Itálii kromě sladkostí rovněž sýr i ovoce, ve Španělsku se dezertem rozumí sladkosti, ale v závislosti na ročním období se servíruje i ovoce. Je mnoho druhů dezertů, ale vždy by měly chuťově harmonizovat s ostatními chody.

Příprava se zdá složitá, ale vlastně je to docela jednoduché a každý to zvládne. Tento dezert má v podstatě 3 vrstvy – vlastní korpus, jablka a kokosový sníh. Nejprve si připravíme korpus. Máslo, cukry, sůl, vejce a žloutky spolu vyšleháme, poté přidáváme postupně zbylé suroviny a šleháme do podoby hustého těsta. Těsto rozetřeme na plech, posypeme mandlemi. Dále si připravíme jablka, oloupeme je a nakrájíme na plátky, pak je pokapeme citronovou šťávou a rovnoměrně rozprostřeme na těsto, posypeme cukrem a dáme péct. Mezitím si vyšleháme bílky se špetkou soli. Po vyšlehání postupně přidáváme cukr a kokos. Sníh rozprostřeme na těsto, posypeme mandlemi a necháme dopéct. Po upečení necháme vychladnout a podáváme.

x_MG_5096

Čas: 60 minut        Množství: 1 plech            Náročnost: střední

Potřebujeme:

  • 350g polohrubé mouky
  • 200g másla
  • 125g moučkového cukru
  • 70g strouhaného kokosu
  • 150ml mléka
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • Špetka soli

Náplň:

  • 1kg jablek
  • 100g mletých mandlí
  • 30g cukru krystal
  • 2 lžíce citrónové šťávy

Sníh:

  • 125g moučkového cukru
  • 70g strouhaného kokosu
  • 3 bílky
  • Špetka soli

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 190°C, připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem.
  2. Do mísy si dáme změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr, sůl, vejce a žloutky a vyšleháme do pěny.
  3. Postupně přidáváme mléko, mouku s pečícím práškem, citrónovou šťávu, sůl a kokos a šleháme do hustého těsta.
  4. Těsto rozetřeme na plech a rovnoměrně rozetřeme.
  5. Těsto posypeme trochou mandlí.
  6. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, rozkrojíme a nakrájíme na tenké plátky, které dáme do mísy a pokapeme citrónovou šťávou.
  7. Plátky jablek rovnoměrně rozprostřeme na těsto a posypeme cukrem.
  8. Těsto s jablky pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
  9. Mezitím, co se těsto peče, si vyšleháme bílky se špetkou soli dotuha a poté postupně zašleháváme cukr a nakonec kokos.
  10. Na předpečený koláč rozprostřeme sníh a zasypeme mandlemi. Teplotu v troubě snížíme na 180°C a necháme dopéct dalších 20 minut.

Po upečení a vychladnutí můžeme ihned podávat. 🙂

x_MG_5002

x_MG_5009

x_MG_5010

x_MG_5011

x_MG_5089

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *