Sušení hub

Houbařská sezona je pouze několik týdnů v roce, a tak je jasné, že nasbírané zásoby hub je třeba nějakým způsobem uskladnit. Někdo volí možnost jejich zamražení, jiný naložení, a další možností je samozřejmě sušení. Možností je samozřejmě několik, a z hlediska největší rychlosti a největší pohodlnosti se doslova nabízí běžná sušička, používaná třeba i na ovoce. Bez problémů však lze osušit houby i bez ní.

suseni hub

Nezapomeňte na tenčí plátky

Základem toho, aby mohla být houba dobře usušena, je samozřejmě nutnost ji správně připravit. Ideální je její krájení na tenké plátky, a to okolo 2 – 3 milimetrů. Ty se následně vyskládají jak do zmíněné sušičky, tak samozřejmě také na případný plech, na který je vhodné dát pečící papír. Dané plechy poté můžeme rozmístit na několik různých míst, kde může to správné sušení probíhat.

Kde sušit nejlépe?

Míst, kde můžeme houby usušit, je samozřejmě více než dost. Doslova se nabízí vzdušná půda u rodinného domu. Zde jsou totiž ideální podmínky jak z hlediska tepla, tak i z hlediska perfektní cirkulace vzduchu. Nic ale nezkazíme ani tím, pokud dáme plechy s houbami třeba ven na balkon, a to přímo na slunce. Na rozdíl od ovoce přímý sluneční svit houbám nevadí. Někdy samozřejmě můžeme volit také radiátory, nebo možnou troubu, ideálně potom horkovzdušnou. Teplota by však neměla přesahovat 80 stupňů.

Nezapomínáme otáčet

V začátku sušení je samozřejmě vhodné houby průběžně otáčet. Jakmile jsou již částečně usušené, kdy se lehce smrsknout, stačí je lehce promíchávat, ale stále je rovnoměrně rozprostřít na daný plech. Určitě se doporučuje sušit déle, dokud si nejsme stoprocentně jistí tím, že jakákoliv vnitřní vlhkost je stoprocentně pryč. V opačném případě totiž riskujeme možnou plíseň, která samozřejmě s ohledem i na náš zdravotní stav nebude dobrou cestou k tomu, že si na houbách pochutnáme.

O Mytho

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*