Moučníky,  Vaření

Tip na závin – vyzkoušejte kynuté těsto!

Závin nebo také štrúdl je jedním z neběžnějších moučníků, které se dostávají na český stůl. Babičky na něj nedaly dopustit a recepty se předávají z generace na generaci už dlouhé roky. Známe nejčastější náplň – jablka, ale náplní dnes je opravdu mnoho. Lidé už si zvykli na sladké varianty, ale můžete si dát třeba také slanou variantu, která velmi dobře chutná. Nejčastěji se využívá listové těsto, protože ruku na srdce, je to jednodušší a méně pracné. Ovšem také kynuté těsto je výborné a chutné. A opět, můžete přidat jakoukoliv náplň, která vás napadne. Nevíte, co rodině upéct? Vyzkoušejte závin z kynutého těsta!

Co budete potřebovat:

Těsto

  • 400g hladké mouky
  • 70g cukru
  • 70g másla
  • ½ kostky droždí
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • Nasekané ořechy

Náplň:

  • 200g vlašských ořechů
  • 100g cukru
  • 200ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 polévkové lžíce hnědého ruku
  • Dětské piškoty

Jak postupovat:

Nejdřív si připravte těsto. Rozmíchejte v troše vlažného mléka droždí. Přidejte lžičku cukru a nechejte vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku, cukr, rozpuštěné máslo, kvásek, jedno vejce a zbytek vlažného mléka a vytvořte vláčné těsto, které se nelepí.

Nyní přichází čas na přípravu náplně. Mléko zahřejte, přidejte cukr i vanilkový cukr, ořechy a nechejte projít varem. Dejte bokem z ohně a přidejte rum. Promíchejte a nyní je třeba směs zahustit. To udělejte za pomoci piškotů. Nadrobte je najemno do směsi a pořádně promíchejte.

Těsto rozválejte na pomoučeném válu, potřete ořechovou náplní a zaviňte klasicky. Dejte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými ořechy. Nechejte patnáct minut odpočinout a nakynout. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 stupňů a to po dobu třiceti minut, dokud není krásně zlatavý.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.