Vaření

Tipy na pomazánky – jak udržet zdravé jídlo od snídaně?

Dali jste si na nový rok předsevzetí, že se budete zdravě stravovat? Snaha o lepší a zdravější kuchyni je určitě dobrá nejen pro kilogramy, kterých se zbavíte, ale třeba také pro vaše zdraví. Nebudete se cítit tolik unavení, bude se vám lépe spát, nebudete pociťovat přemrštěné a přehnané chutě na sladké, nebudete se večer cpát spoustou nezdravého jídla. Ať už jste si dali toto předsevzetí kvůli čemukoliv, je více či méně těžké všechno dodržovat. Nedat si nic sladkého neznamená, že vše ostatní je pro vás dobré a zdravé. Můžete vyzkoušet tyto výborné a zdravé pomazánky!

Rybí pomazánka

Co budete potřebovat:

  • 300g filetu z tresky
  • 100g sýru cottage
  • Pažitka
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • Citron na dochucení

Jak postupovat:

Rybu osolte, opepřete a dejte na pánev. Nasucho opražte. Jakmile se ryba zatáhne, přidejte trochu vody a duste asi deset až patnáct minut. Poté dejte bokem a nechte vychladnout. Vidličkou rybu roztrhejte na malé kousky, přidejte cottage a za pomoci vidličky promíchejte v jednu pomazánku. Přidejte citronovou šťávu, podle potřeby ještě sůl nebo pepř a promíchejte. Přidejte pažitku, která je nasekaná najemno a můžete podávat na opečeném toustu.

Pikantní sýrová pomazánka s olivami

Co budete potřebovat:

  • 150 g tvrdého sýra (Gouda, Čedar light verze)
  • 8 černých oliv bez pecek
  • 1 polévková lžíce žervé
  • 1 polévková lžíce majonézy (light)
  • ½ kávové lžíce dijonské hořčice
  • 1 polévková lžíce petrželky
  • Špetku sladké papriky
  • 1 kávová lžíce citronové šťávy
  • Sůl, mletý pepř

Jak postupovat:

Jednotlivé olivy a petrželku nakrájejte nadrobno. Tvrdý sýr nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Dejte do mísy a přidejte další ingredience. Promíchejte, dosolte a přidejte pepř podle vlastní chuti a ochuťte citronovou šťávou. Ideální na opečeném toustu, bagetě nebo jednohubkách.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *