uzený losos
Vaření

Uzený losos

[dropcap]R[/dropcap]eceptů na přípravu rybího masa je celá škála. Vedle klasického smaženého kapra můžeme ryby péct, připravovat se zeleninou, grilovat nebo udit. Oblíbeným receptem je uzený losos. Oživí sendviče a saláty, ale chutná i jen tak. Kvůli vysokému obsahu soli ho však jezte jen občas a s pořádnou porcí zeleniny. Také pozor na skladování, mohou se v něm ve velkém rozmnožit listerie. Výborným je předkrmem uzený losos s avokádem.

uzený losos

Pro přípravu budeme potřebovat

    [starlist]
    • 100 g uzeného lososa
    • 100 g žervé
    • vyzrálé avokádo
    • snítka kopru
    • pepř
    • sůl
    • 2 limetky
    • 2 lžíce vanilkového cukru
    • olivový olej
    • bylinkové máslo – 40 g másla, hrst čerstvé řeřichy, hrubozrnná sůl
    • 1 malá bagetka

    [/starlist]

Postup přípravy

Máslo pokojové teploty utřeme s řeřichou. Pomocí fólie vytvarujeme z másla váleček, který necháme v lednici ztuhnout.

Lososa nakrájíme na drobné kostičky a v míse jej dobře rozmačkáme s vyzrálým avokádem a žervé. Směs ochutíme nasekaným koprem, pepřem, solí, šťávou z půlky limetky a vše dobře promícháme a uložíme do lednice.

Na pánvi, na pár kapkách rozpáleného olivového oleje, opečeme asi půlcentimetrové plátky limetek do zlatohněda, zasypeme vanilkovým cukrem a zarestujeme.

Máslo vyjmeme z fólie a nakrájíme ho na čtyři stejné dílky, které z půlky obalíme drcenou hrubozrnnou solí (ponecháme-li velká zrna, je sůl příliš agresivní, proto je lépe ji nadrtit na jemnější krystalky; obyčejná sůl není vhodná naopak pro svoji jemnost; možné je i osolit máslo, pak není nutné v soli obalovat).

Na talíř servírujeme kopeček lososového krému, dva plátky limetky, dva plátky bagetky a váleček másla. Vše zlehka pokapeme olivovým olejem.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.