Domů / Vaření / Tip na oběd: Sladkokyselé kuře aneb Sweet & Sour

Tip na oběd: Sladkokyselé kuře aneb Sweet & Sour

Nevíte, co budete vařit na oběd nebo dobrou večeři? Máte pocit, že to jsou stále ty samé recepty, které už znáte zpaměti a doma vám už rodina říká takové to klasické „už zase“? Chcete něco nového, co vám a vaší rodině bude chutnat? Něco, co jste ještě nejedli, ale zároveň to bude rychlé jídlo, které si zamilují úplně všichni? Vyzkoušejte neobyčejnou kombinaci sladkého a kyselého.

Asijská specialita

V Asii je velmi oblíbeným receptem Sweet & Sour tedy sladkokyselé kuře. Je vynikající, spousta lidí jej má rádo. Pokud i vám chutnají zajímavé a neotřelé kombinace, pak vyzkoušejte sladkokyselé kuře. Tato marináda a omáčka se hodí prakticky na jakékoliv maso, takže si můžete vyzkoušet jak vepřovou, tak i hovězí variantu. Co budete potřebovat?

Co budete potřebovat:

  • 2 kuřecí prsa
  • 2 cibule nebo 1 větší
  • 4 stroužky česneku
  • Přibližně 2 centimetry zázvoru
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • Ananas (3 – 6 plátků)
  • Škrob
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • Sůl
  • Olej
  • Studená voda

Omáčka:

  • ½ hrnku kvalitního kečupu, popřípadě můžete přidat rajčatovou passatu
  • ½ hrnku vody
  • 2 – 3 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 2 – 3 polévkové lžíce jablečného octa
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • Škrob na zahuštění

Jak postupovat:

Kuřecí maso a ananas nakrájejte na stejné kousky. Papriky poté na čtverečky přibližně 2×2 centimetry. Zázvor a česnek nasekejte najemno. V misce rozmíchejte škrob s trochou vody a sójovou omáčkou a vytvořte hustší těstíčko. Do něj dejte kousky masa, které předtím osolte. Ve směsi maso promíchejte a nechejte přibližně patnáct minut marinovat.

Všechny ingredience na omáčku promíchejte a popřípadě dochuťte, jak potřebujete. Měla by mít výraznou sladkokyselou chuť. V hlubší pánvi rozpalte větší množství oleje a smažte kuřecí kousky. Dávejte je do oleje každé zvlášť, ať se k sobě nepřilepí. Osmažte dozlatova ze všech stran a s pomoci papírové utěrky odsajte přebytečný tuk. Do druhé pánve nalijte také olej a orestujte dokřupava všechnu zeleninu, ananas i česnek se zázvorem.

K orestované zelenině dejte omáčku, prohřejte, dochuťte podle představy a poté přidejte kuřecí kousky. Podávejte ihned s rýží nebo hranolkami. Směs podívejte ihned, aby se v omáčce nerozmočilo.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*