Bydlení,  Tipy & praktické informace

Úklid v kuchyni – jak čistit varné plochy nebo sporáky?

V domácnosti a kuchyni zejména by měl být pořádek, čistota a organizovanost. Když si do své domácnosti vybíráte spotřebiče, snažíte se, aby byly co možná nejlepší, kvalitní a tím pádem tak dlouho posloužily. Podobně je tomu i v kuchyni, zde se snažíte, aby sporáky nebo varné plochy vydržely co nejdéle. Proto se k nim musíte také tak chovat.

Údržba je nutností

Ze všeho nejdřív je nutno pravidelně čistit trouby i varné desky, protože špína, která zaschne a je zašlá jde odstranit velmi špatně. Navíc mastné nečistoty v kuchyni mohou způsobovat vodní kámen, může to mít vliv na celkovou funkci spotřebiče. Jak se starat například o sklokeramickou desku, trouby, sporáky nebo nerezové plochy?

Sporáky

Na sporáku bývá největší problém v mastnotách a zbytku jídla. Vlivem vaření tak jde o takřka každodenní problém. I když se snažíte, ne vždy úplně stoprocentně jej vyčistíte. Problémem bývá nečistota okolo hořáků. Na ně používejte tekutý písek. Buďte však opatrní protože poškození ve formě rýh mohou být novými místy pro usazování nečistot a bakterií.

Sklokeramická deska

Varné desky mají při čištění velkou výhodu, postačí vám jednoduchá houbička s vodou nebo speciální čisticí vlhčený ubrousek. Jsou-li nečistoty silnější a větší, pak existují speciální škrabky, které mohou odstranit nečistoty a zároveň nepoškodí plochu. V žádném případě nepoužívejte drátěnku nebo hrubou stranu mycí houbičky. Z čisticích přípravků vybírejte takové, které jsou určeny na varné plochy.

Nerezové plochy

Máte doma také něco z nerezu? Pak jistě víte, že na tom jde vidět opravdu všechno, každý jeden otisk, šmouha nebo flek. Je také velmi často náchylný na poškrábání, takže jej určitě nečistěte s pomocí tekutého písku a drsné strany houbičky. Víc vám pomohou jemné utěrky z mikrovlákna.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.