Domů / Vaření / Domácí medovník recept

Domácí medovník recept

Pohostit návštěvu nějakým skvělým dezertem či koláčem je jakousi nepsanou povinností. Jestliže chcete opravdu oslnit, pak se jeví jako vynikající volba domácí medovník. Jeho příprava je sice poněkud zdlouhavější, ale za pomocí našeho receptu si vše užijete a výsledek bude skvělý.

shutterstock_64637626

Budeme potřebovat na těsto

  • 20 dkg másla či Hery
  • 20 dkg cukru krupice
  • 2 celá vejce
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 2 malé lžičky sody
  • 50 dkg hladké mouky

Budeme potřebovat na krém

  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1,5 hrnku mléka
  • 1 lusk vanilky
  • 1,5 lžíce solamylu
  • 20 dkg másla
  • 8 dkg krupice cukru

Budeme potřebovat na polevu

  • 8 dkg cukru krupice
  • 3 lžíce medu
  • 12 dkg másla
  • 30 dkg nahrubo nasekaných ořechů

Postup přípravy těsta

Nejprve si připravíme těsto. Opustíme společně tuk, med, mléko a cukr. Když dojde k úplnému rozpuštění, přidáme dvě vejce. Směs nesmí být příliš horká, jinak dojde k jejich uvaření, což samozřejmě není žádoucí. Až všechno vychládne, přidáme mouku a sodu. Následně vypracujeme hladké těsto. Placky pravidelného anebo nepravidelného tvaru dáme péct na pečící plechy každou zvlášť. Péct bychom měli na 180 stupňů Celsia. Doba pečení je ideální zhruba 20 minut. U horkovzdušné trouby je čas poloviční.

Postup přípravy polevy

Všechny ingredience u polevy smícháme dohromady a osmažíme na pánvi. Horkou řídkou směs pak roztíráme na horní stranu placky ještě před pečením. Doba pečení placek by měla činit zhruba 15 minut.

Postup přípravy krému

Kompletně smícháme všechny ingredience kromě tuku a povaříme je. Když směs vychladne, můžeme přidat i samotné máslo. Placky slepíme za pomocí krému tak, aby na horní straně placek byla ořechová poleva. Takto spojíme všechny části medovníku a posypeme jej drtí z upečeného těsta. Medovník bude složen ze čtyř spojených placek a chuťově stoprocentně nezklame.

O Mytho

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.