Hlavní hvězdy svátečního stolu: čoko a pomerančový dort

0
173

Milujete čokoládu a pomeranče? Pak pro vás nebude zřejmě jednoduché si z těchto dvou favoritů vybrat. Koneckonců můžete zkusit oba. Určitě vás nadchnou, jak designem, tak chutí. Jsou jedinečné, originální a nepostrádají moderní suroviny. Pojďme se podívat na recepty, které vám nyní odtajníme.

Super jednoduchý čokoládový dort s cukrovo-hvězdičkovým posypem

Budete potřebovat:

  • 1 1/3 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 1/3 šálku kakaového prášku
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 šálek podmáslí
  • 2 vejce
  • 125 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 125 g borůvek

Čokoládová poleva

  • 1 1/3 šálku čistého moučkového cukru
  • 1 1/2 lžičky kakaového prášku
  • 20 g nakrájeného másla pokojové teploty

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C. Kulatou dortovou formu o průměru 20 cm a hloubce 6 cm vymažte tukem. Podklad vyložte pečicím papírem.

Do velké mísy prosejte mouku, sodu bikarbonu a kakaový prášek. Vmíchejte cukr. Zvlášť smíchejte podmáslí, vejce, rozpuštěné máslo a vanilku. Uprostřed moučné směsi udělejte důlek.

Nalijte směs podmáslí a pomocí elektrického mixéru šlehejte na nízkou rychlost, dokud se vše nespojí. Zvyšte rychlost na vysoké otočky. Šlehejte 3-4 minuty nebo do zhoustnutí krému.

Nalijte směs do připravené žáruvzdorné nádoby. Pečte 40-45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu, nevyjde čistá. Nechte vychladnout po dobu 5 minut.

Na výrobu čokoládové polevy prosejte moučkový cukr a kakaový prášek do mísy. Přidejte máslo a 1 lžíci vroucí vody. Míchejte do hladka. Dort touto polevou potřete a navrch umístěte borůvky a přidejte cukrářský posyp ve tvaru hvězd.

Exkluzivní pomerančový dort

Budete potřebovat:

  • 3 velké pomeranče
  • rozpuštěné máslo
  • 5 vajec
  • 315 g moučkového cukru
  • 200 g mandlové moučky
  • 75 g samokypřicí mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 375 ml dezertního vína

Postup:

Vložte 2 pomeranče do velkého hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, slijte a vraťte pomeranče. Proces opakujte (snížíte tím hořkost kůry). Pomeranče naposledy přendejte do hrnce a podlijte studenou vodou.

Snižte teplotu na středně nízkou a vařte. V případě potřeby přidejte další vodu, aby byly pomeranče zakryté. Bude to trvat tak 1 hodinu. Poté nechte 2 hodiny vychladnout na pokojovou teplotu.

Předehřejte troubu na 160 stupňů. Kulatou dortovou formu o průměru 20 cm, vymažte rozpuštěným máslem. Podklad vyložte nepřilnavým pečicím papírem. Pomeranče nakrájejte na čtvrtky. Odstraňte bílé části a případná semínka. Vložte do mísy kuchyňského robota a zpracujte do hladka.

Elektrickým šlehačem ušlehejte vejce a cukr do zhoustnutí a vyblednutí barvy. Kovovou lžičkou vmíchejte pomerančovou směs. Přidejte mandlovou mouku, mouku a prášek do pečiva a míchejte, dokud se vše nespojí. Nalijte do připravené formy a zadní částí lžíce uhlaďte povrch. Pečte v předehřáté troubě 1 1/4 hodiny. Nechte 5 minut trochu vychladnout.

Mezitím odstraňte kůru ze zbývajícího pomeranče. (případně použijte k oloupání kůry z pomeranče škrabku na zeleninu). Malým ostrým nožem odstraňte bílou část a nakrájejte ji na velmi tenké proužky. Pomeranč odšťavněte a vložte do středně velkého hrnce spolu s kůrou, vínem a zbývajícím cukrem. Umístěte na mírný oheň a vařte za stálého míchání 2 minuty nebo dokud se cukr nerozpustí a směs nezhoustne.

Horký sirup a pomerančovou kůru nalijte na teplý koláč. Nechte 30 minut vychladnout. Dort nakrájejte na měsíčky a položte na servírovací talíře. Pokapejte případně zbývajícím sirupem a podávejte s vyšlehanou smetanou a ozdobenými vykrojenými pomeranči ve tvaru hvězdy.

Věřte tomu nebo ne, ale dobře a kvalitně zvolené suroviny jsou základ. A samokypřící mouka vynález století!