Komerční články

Kvalitní nože tvoří základ kuchyně

[dropcap]K[/dropcap]aždý správný kuchař by měl mít svou vlastní sadu kvalitních a pokud možno značkových nožů. V kuchyni každé domácnosti by tomu ale mělo být stejně. Tento fakt si ovšem mnozí lidé bohužel neuvědomují a svou kuchyň díky tomu doslova okrádají o spolehlivé pomocníky, kteří mohou pomoct při přípravě jakéhokoli pokrmu. Špatně vybavená kuchyně většinou za moc nestojí a člověk se v ní pouze rozčiluje. Pokusme se tedy soustředit na nože. O tom, že je jich velké množství v různých variantách, není prakticky pochyb.

shutterstock_110483426

Klasické nože s dřevěnou násadou

Asi nejvíce využívané jsou v různých kuchyních nože, které se vyznačují kvalitní nerezovou čepelí a madlem ze dřeva. Tyto nože jsou většinou ideální v tom, že padnou skvěle do ruky. Nerezová čepel je v madle precizně zapuštěna a není problém s nožem zacházet tak, jak potřebujete. Nože s dřevěnou násadou mohou být opatřeny klidně i nějakými vroubky, jež jsou schopny efektivně zabránit proklouznutí a případnému zranění. Možným problémem u tohoto typu nožů mohou být nepříjemnosti při mytí. V každém případě je nezbytné umývat nože v ruce. V myčce přijdou tyto nože rychle k úhoně.

Nože opatřené plastovou násadou

V kuchyni se často prosazují také nože vybavené platovou čepelí. Tyto nože jsou z drtivé většiny nejlevnější. Lze je koupit klidně i za minimální cenu a mohou sloužit i nějakou tu dobu. I u kvalitnějších nožů vyrobených tímto způsobem se můžete setkat s tím, že za nějakou dobu vám upadne madlo. Uvolnění násady ze samotné čepele může být značně nepříjemné, jelikož díky tomu může dojít k hodně nepříjemným úrazům. U nožů s plastovými násadami je taktéž nepříjemné to, že se nadají dávat do myčky. Plast je odolný pouze minimálně, takže se dočkáte jeho poničení. Většinou se ale jedná o nože, které si člověk stejně nekupuje na dlouhou dobu.

Bytelné celokovové nože

Podobně jako například sady nádobí, mohou být nože vyrobeny i z nerezové oceli. Celokovové nože se vyznačují především tím, že jsou vyrobeny z jednoho jediného kusu kovu. Díky této skutečnosti se jedná o maximálně pevné nože, které jsou schopny krájet fakticky všechno. Jestliže se chcete spolehnout na maximální pevnost nožů, pak je tento typ nožů nejvhodnější. Nepříjemným faktem zůstává to, že tyto nože nelze sehnat ve skutečně velkých variantách. Z jednoho kusu je možné totiž odlít pouze menší nerezové nože.

Keramické nože krájí zdravě

Řadíte-li se mezi zastánce zdravé stravy plné vitamínů, pak musíte volit keramické nože. Ty se vyznačují především tím, že jsou schopny zachovat v krájených potravinách maximální množství vitamínů. Krájet zeleninu byste tedy měli výhradně s těmito noži. Zcela jistě se dostanete k tomu, že krájení zeleniny se s nimi stane hračkou a všechny potřebné látky v pokrmu zůstanou a nebudou odplaveny pryč. Nevýhodou keramických nožů je jen fakt, že některé hodně pevné materiály s nimi nelze ukrojit a může dojít k jejich přelomení.

I příborové nože mohou být kvalitní

Jakousi výjimkou mezi noži jsou pochopitelně příborové nože. Ty se odlišují jak svým tvarem, tak logicky i funkcí. S příborovými noži se logicky pouze napomáhá ke krájení pokrmu na talíři. Není u něj tedy zapotřebí žádné velké síly, ale měl by naopak splňovat požadavky na hezký vzhled. Design je ostatně u příborů na prvním místě. Některé sady příborů jsou skutečně krásné a není problém se s nimi pochlubit i před vybranou společností. Zajímavé mohou být například příbory s hezkými dřevěnými rukojeťmi. Klidně ale můžete volit i příbory celé v nerezu. Ty je možné dávat bez starostí do myčky. Tyto příbory jsou pravděpodobně nejodolnější ze všech. Jejich výdrž tak bude maximální a vy je budete moci používat dlouhou dobu.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.