libeček
Pěstování rostlin,  Zahrada

Libeček  

[dropcap]M[/dropcap]áte rádi libeček? Samostatně ho zřejmě nekonzumujete, ale přesto dokáže dodat na chuti mnoha pokrmům. Doslova jim dodá říz! Vypadá jako velký celer a může se stát chloubou vašeho záhonu. Je velmi odolný a nenáročný, takže si ho můžete bez obav vypěstovat i vy.

libeček

Jak libeček vypadá?

Libeček poznáte od ostatní zeleniny velmi snadno. Je vysoký, má tlustý a rozvětvený oddenek a dlouhé kořeny. Lodyha libečku je přímá, tlustá, dutá a oblá. Větve se střídají, jsou po třech a vstřícné směrem k vrcholu. Kalich je nezřetelný, květy obojaké, paprsčité a až na pestík pětičetné. Obaly květů jsou volné.

Libeček kvete v období července až srpna. Vydává specifickou vůní a vypadá velmi hezky. Díky této vytrvalé bylině bude vaše zahrádka poseta velkými plochými okolíky drobných žlutozelených kvítků, které pak se po dozrání přemění na hnědá semena. Listy jsou zubaté a hluboce dělené. Po rozemletí silně připomínají celer. Staré listy jsou ovšem tuhé a nahořklé a chcete-li, aby na rostlince byly stále mladé a křehké listy, pravidelně ji zastřihávejte. Tím ji dáte impuls, aby na ni začaly růst nové listy.

Bez libečku se zkrátka neobejdete

A proč by libeček neměl chybět ani na vaší soukromé bylinkové zahrádce? Jednoduše proto, že nabízí široké spektrum využití. Jeho silná, kořenitá vůně a nezaměnitelná chuť jsou v kuchyni nenahraditelné. Můžete ho přidat do polévky, k zelenině, dušenému masu nebo do salátu. V obchodě na něj často nenatrefíte a proto byste si ho měli sami pěstovat.

V současné době se do popředí opět dere libeček lékařský, který měl své čestné místo v tradiční české kuchyni. A to snad odjakživa. Hojně se pěstoval v oblasti Podkrkonoší a mezi vašim kořením by určitě neměl chybět. A nejde jen o jeho chuť, ale také pozitivní účinky na lidské zdraví.

Odkud libeček pochází

Libeček se původně pěstoval zejména v státech v okolí Středozemního moře. Velmi oblíbený je ve Francii a v Německu, kde ho považují za koření labužníků. Využívá se pro dochucení masa v nejrůznějších úpravách. U nás si svůj věhlas teprve získává, ale vypadá to, že mu přicházíme na chuť čím dál víc.

[box type=“success“ ]

Libeček má pozitivní účinky na lidské zdraví. Podporuje trávení a stimuluje produkci trávících šťáv. Lékaři ho doporučují pacientům trpícím nechutenstvím a nedostatečností žaludku a žlučníků. Dokáže navodit pocit plnosti po jídle. Kromě toho vám pomůže i od plynatosti. Nebojte se přidat listy libečku (nebo semena) do pokrmů, případně si po jídle uvařte slabší čaj (můžete použít listy a semena, případně i kořen).

[/box]

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *