Domů / Vaření / Moučníky / Tip na dezert – čokoládový koláč s pomerančovým likérem

Tip na dezert – čokoládový koláč s pomerančovým likérem

Pečete pro svou rodinu na víkend vždy něco dobrého? Ke kávě, pro děti na svačinku nebo třeba pro návštěvy, které se na víkend ohlásí? Máte pár receptů, které pečete dokola, protože rodině chutnají, vy víte, jak na ně, jdou vám a nemáte tedy pocit, že by se mohlo něco pokazit. Zachtělo se vám však nějakého nového receptu, který by rodinu a návštěvu mohl příjemně překvapit a potěšit? Nějaký, který obsahuje hodně čokolády, protože jste velkými milovníky čokolády? Něco, co by vám skutečně chutnalo a mohlo se dostat do popředí vašich receptů?

Stačí kousek

Sáhnout můžete po čokoládovém koláči s pomerančovým likérem. Je chutný, extrémně čokoládový a také hutný, takže stačí jeden malý kousek a vaše touha po sladkém bude ukojena během chvíle. Můžete si k tomuto kousku přidat šlehačku, zakysanou smetanu nebo kopeček zmrzliny. Upečte si tento dezert už tento víkend!

Co budete potřebovat:

  • 200g čokolády (minimálně 80% kakaa)
  • 20g másla (+ trocha na vymazání formy)
  • 4 vejce
  • 1 ½ polévkové lžíce pomerančového likéru
  • 200g cukru krupice
  • 100g jemně mletých mandlí
  • ½ čajové lžičky soli
  • Na poprášení kakao holandského typu

Jak postupovat:

Čokoládu nalámanou na kousky dejte do mísy spolu s na kostky nakrájeným máslem. Promíchejte metličkou a nechte nad vodní lázní rozpustit. Pravidelně promíchávejte. Nechejte poté mrně zchladnout. Bokem prošlehejte žloutky s půlkou cukru do světlé pěny. Přidejte rozpuštěnou čokoládovou směs, pomerančový likér, sůl a mandle. Vše vymíchejte v hladké těsto.

Dále vymíchejte z bílků a zbylého cukru do pevného sněhu. Po menších částech opatrně vmíchejte do výše připraveného těsta, promíchejte, ale opatrně, aby vám sníh nespadl. Přidejte do dortové formy a všechno uhlaďte.

Vložte to pečící formy o průměru dvaceti centimetrů, která je vymazaná máslem. Můžete utěsnit zvenku alobalem. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 – 35 minut. Dort bude po stranách upečený, ale uvnitř ještě lehce měkoučký. Když dáte do středu špejli, mělo by na ní ulpívat vláčné těsto. Nechejte úplně vychladnout a vytáhněte z formy. Poprašte kakaem a podávejte se šlehačkou nebo zmrzlinou.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*