Domů / Vaření / Tip na přílohu – chutná italská Focaccia

Tip na přílohu – chutná italská Focaccia

Výborný italský chlebový výrobek, alespoň tak se říká italské focaccie, česky také známé jako fokača. Těsto je podobno pizze a často se dochucuje olivovým olejem, solí, někdy také bylinkami a cibulí. Čas od času se přidává také maso, sýr nebo šunka. Může jít také o základ na pizzu, jako výborný základ pro sendviče nebo také jako příloha k různým jídlům. V italských restauracích je poměrně běžný a lidé často zkouší, jak si jej připravit doma. Jednoduše a bez nutnosti jet až do Itálie pro tento chutný chléb. Chcete si tento chutný italský chlebový výrobek připravit v domácích podmínkách?

Co budete potřebovat:

  • ½ balíčku droždí
  • 2 polévkové lžíce olivového virgin oleje
  • 400 ml vody
  • 500g hladké mouky
  • Rozmarýn
  • Další ingredience podle chuti – šunka, olivy, sýr a podobně

Jak postupovat:

Voda musí být teplá, v ní rozpusťte droždí. Dejte do mísy a přidávejte postupně hladkou mouku. Přidejte sůl do těsta, protože tak bude těsto celé dostatečně slané. Těsto na konci celého procesu musí být dobře tuhé, podobné jako na český chléb. Ideální je, když přidáváte mouku postupně, protože jedině tak docílíte správné konzistence. Můžete si vypomoct robotem, který těsto pomůže správně propracovat. Jinak si pomožte ručně.

Jakmile je těsto hotové, nechejte jej v míse, přikryjte a dejte do trouby. Ta však musí být rozehřátá pouze na třicet stupňů. V takovéto troubě nechte kynout asi půl hodiny. Z těsta následně udělejte dvě menší placky, dejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete si ruce olivovým olejem a do placek vmasírujte. Troubu rozehřejte na 220 stupňů a pečte asi 20 minut. Do těsta můžete přidat ingredience podle vaší chuti.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*