Vaření

Tip na zdravé jídlo: Bulgur se zeleninou a kuřecím masem

Máte rádi jídlo, které je chutné, ale zároveň se tak trošku vejde do kalorických tabulek a není tolik tučné jako třeba řízek nebo bramborový salát? Pak už hledat nemusíte, sáhněte po bulguru! Jde o skvělou přílohu k mnoha jídlům, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Jak si takový bulgur připravit?

Zdravý bulgur

Co je to vlastně bulgur? Jde o předvařenou a nalámanou celozrnnou pšenici a často bývá podávána jako příloha. Jde o něco podobného jako kuskus nebo rýže. Má oříškovou chuť, voní po obilí a je opravdu skvělá. Je hodně oblíbená a to zejména kvůli tomu, že nemá nadýmavé účinky a je lehce stravitelná. Připravte si bulgur i vy!

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek bulguru
  • Sůl
  • Olej
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 šálek hrášku
  • 1 hrst zelených fazolek
  • 1 šálek kukuřice
  • 1 čajová lžička kari
  • 2 špetky kurkumy

Jak postupovat:

Příprava bulguru je jednoduchá, ale je nutno jej pořádně propláchnout. Obvykle to bývá trojité propláchnutí. Doporučujeme se držet návodu na sáčku, ale klasicky se vaří bulgur v lehce osolené vodě na mírném ohni asi 12 – 15 minut. Následně jej necháte ještě chvíli „dojít“. Máte-li rádi měkčí bulgur, nechejte jej o pár minut déle vařit.

Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky, osolte a lehce orestujte na rozpáleném ohni. Přidejte všechnu zeleninu. Až směs změkne, přidejte koření, pořádně promíchejte a to tak, aby se koření nepřipálilo. Vsypte uvařený bulgur, směs následně ještě chvíli restujte, dokud se vše nespojí a máte hotovo. Podávejte podobně jako rizoto. Bulgur je skvělé hlavní jídlo. Můžete posypat sýrem, lněnými semínky a podobně. Můžete také přidat také zeleninu podle vaší fantazie. Bulgur skvěle chutná také s rajčaty, pórkem, žampiony a podobně.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.