zapečený lilek
Vaření

Zapečený lilek

[dropcap]U[/dropcap]rčitě jste se s ním setkali i vy. A když ne v kuchyni, tak minimálně v supermarketu. Jmenuje se lilek vejcoplodý a dorůstá až jednometrové výšky. Květy mají nachovou až světle fialovou barvu a plody jsou červenofialové bobule. A pokud s ním vaše chuťové buňky neměly tu čest, urychleně to napravte a připravte si zapečený lilek. Dnes vám prozradíme dva způsoby.

Ingredience

[starlist]

  • Lilek
  • Rajčata
  • Parmazán
  • Koření na pizzu
  • Olej

[/starlist]

zapečený lilek

Recept č. 1

Nakrájejte lilek na cca 1 cm silná kolečka a naskládejte je vedle sebe na pekáč (lehce ho promažte). Na každé jednotlivé kolečko lilku položte kolečko rajčete, lehce osolte a dochuťte směsí na pizzu nebo provensálským kořením. Posypte strouhaným sýrem (doporučujeme parmazán nebo nivu) a nechte po dobu cca 10 min. zapéct. Tento recept na zapečený lilek je vhodný pro přípravu předkrmů nebo rychlého občerstvení. Podávejte s bílým pečivem.

Recept č. 2 

Nakrájejte lilek na 2 až 3 cm silné plátky a pak je osolte a nechte po dobu půl hodiny „vypotit“ (předejdete hořké chuti). Poté papírovou utěrkou osušte kapičky tekutiny a plátky obalte v hladké mouce. Šup s nimi na olej a osmažte je. Jakmile se lilek opeče, odsajte přebytečný olej papírovým ubrouskem.

Vlastní rajčatovou omáčku připravíte tak, že necháte v rendlíku zesklovatět cibulku a poté k ní přidáte spařená, oloupaná a propasírovaná rajčata. Po chvilce se chutě smísí a vy směs sundáte z ohně.

Nakrájejte si na plátku mozarellu a všechny ingredience začněte skládat po jednotlivých vrstvách do zapékací misky. Vespod přijde trocha rajčatové omáčky a na ni poskládejte (můžete i mírně přes sebe) plátky osmažených lilků. Na ty položte plátky mozarelly, na které nastrouháte parmazán. Opět zalijte vrstvičkou rajčatové omáčky a přidejte několik čerstvých lístků bazalky. Na to znovu plátky liku a mozarelly. Pokračujete, dokud misku nezaplníte, ale dejte si pozor na to, aby poslední vrstvu netvořila mozarella, ale pouze rajčatová omáčka s lístky bazalky a nastrouhaným parmazáne. Nechte zapéct v troubě po dobu 20 až 30 min při 180°C.

Výsledek vaše chuťové buňky mile překvapí. Zapečený lilek je velmi aromatický a chutný. Přípravu této pochoutky doporučujeme zásadně v sezóně, kdy je lilek vyzrálý. Jedině tak vám bude opravdu chutnat.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *