libeček pestovani
Pěstování rostlin

Libeček – pěstování

[dropcap]L[/dropcap]ibeček vypadá jako velký celer a v posledních letech je stále oblíbenější. Jde o velmi odolnou a nenáročnou rostlinu, které se daří takřka v celé Evropě a Severní Americe. Pokud jste s touto populární léčivkou ještě neměli tu čest, vězte, že vás mile překvapí její aroma. Libečku se – ne nadarmo – přezdívá jako „zelené maggi“. Intenzivně voní i první vyrašené jarní lístky a rozhodně je nezaměníte s jinou rostlinou. Dost možná i proto, že tato trvalka může dosáhnout úctyhodné výšky kolem 2,4 m.

Chcete-li, aby se u vás libečku dařilo, připravte si pro něj místo, kde je dostatek slunce, případně polostín. Ideální je kyprá, humózní půda bohatá na živiny.

libeček pestovani

Je lepší libeček zasít, nebo zasadit?

Můžete se rozhodnout mezi výsevem a sadbou. Přikloníte-li se k setí semen libečku, počítejte s tím, že rostlinky porostou velmi pomalu. Semena zasaďte na podzim do pařeniště, kde se z nich do jara stanou malé rostliny. Ty poté přesadíte na trvalé místo. Semínka však lze vysévat i v březnu, rovnou na trvalé stanoviště. Pak je ale budete muset protřídit.

[box type=“info“ ]

Libeček potřebuje vodu

Libeček potřebuje dostatek vláhy a neměli byste ho zapomínat zavlažovat (nikoliv přelévat!). O přihnojování se starat nemusíte, ale pravidelně rostlinu stříhejte. Tím zbrzdíte růst a kvetení.

[/box]

Sklizeň

Libeček se sklízí v období od května do listopadu. Můžete sklízet celou rostlinu – bude se vám hodit nať, listy, semena a dokonce i kořen. Listy sklízejte před skončením kvetení, protože později by byly hořké. Pěstujete-li libeček doma jako jednoletku, můžete sklízet i v zimě.

Libeček v zimě umístěte na slunné stanoviště v nějaké chladné místnosti. Budete-li ho pěstovat na zahradě, vydrží vám několik let. Během zimy sice nadzemní část umrzne, ale na jaře velmi rychle vyrostou nové výhonky.

Díky libečku získáte zásobu koření, ale také léčivo, které vám může pomoct v případě nejrůznějších zdravotních problémů. V kuchyni je neocenitelný a to především v zeleninové polévce nebo tradiční české bramboračce. Ale nepřežeňte to s ním, stačí jen troška!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *