Domů / Bydlení / Pískované sklo a jak jej vyčistit?

Pískované sklo a jak jej vyčistit?

V každém interiéru najdete sklo a to dokonce i u těch, kteří si na něj moc nepotrpí. Snadno z něj dostanete špínu, umí oživit a zkrášlit interiér. Ovšem co dělat, když máte v interiéru pískované nebo dokonce leptané sklo? Jak to čistit? Klasicky, jak jste zvyklí nebo potřebujete něco jiného? Nechcete jej přece poškodit.

Pískované versus normální sklo

Čím se vlastně liší pískové sklo od toho klasického čirého? Především jde o typ povrchové úpravy. Běžné sklo je typický vysoký lesk. Takové sklo často čistíte, protože je na něm vidět každý dotek nebo každá nedokonalá šmouha. Častěji se však na trhu objevují kousky, které mají matný efekt.

K tomu se využívají speciální metody jako pískování nebo leptání. Leptání způsobuje kyselina, která z jedné strany má vliv na sklo, díky čemuž získává mléčné zbarvení. Sklo bývá i tak průsvitné, ale zároveň bude neprůhledné. Pískování se způsobuje speciálním pískem, který se na sklo stříká. Je z drobných částic, které tvoří na skle mikroskopické prohlubně.

Údržba je jiná

Pískové sklo je nutno také udržovat, ovšem od klasického leštění s čisticími prostředky se o něco liší. Máte-li si aktuálně zvolit, jaké skleněné prvky si do svého interiéru zvolíte, myslete dopředu a to tedy i na to, jak budete pískované sklo ošetřovat. Ideální je zvolit si takový kousek, který je ošetřen vrstvou nanolaku.

Pískovaný povrch je náchylnější k usazování prachových částic. Pro úklid zapomeňte na agresivní produkty. Ze všeho nejdřív omyjte plochu pískovaného skla čistou vodou, můžete s pomocí jemného hadříku. Je-li plocha opravdu velká, pak můžete přidat k vodě pár kapek saponátu na nádobí.

S vodou to nepřehánějte, budete-li pískované sklo moc namáčet, mohou vzniknout různé skvrny a mapy, což nepůsobí dobře a hezky. Máte-li v interiéru leptané sklo, nechejte jej přirozeně oschnout. Pískované sklo jemně vysušte.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*