Domů / Vaření / Tip na přílohu: Vídeňský knedlík jako od babičky

Tip na přílohu: Vídeňský knedlík jako od babičky

Také jste v dětství měli rádi vše, co babička uvařila? Ať už to bylo knedlo vepřo zelo, domácí polívka s výbornými domácími nudlemi nebo jako dezert výborné buchty a koláče, které umí jen a pouze babičky. U babičky zkrátka chutnalo asi všem dětem. Vařily poctivě, vše dělaly ručně a neusnadňovaly si život za pomoci kupovaných nudlí, knedlíků nebo jíšek. Právě výborný vídeňský knedlík je něco, čím se pyšnila moje babička. Recept je tedy odzkoušen tou nejpovolanější – školní kuchařkou. Postupem času ho vylepšila do této podoby. Chcete své rodině připravit vynikající přílohu k omáčce, zelí nebo špenátu? Vyzkoušejte pravý vídeňský knedlík!

Co budete potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 1 hrst petrželové natě
  • 100g másla
  • 400g hrubé mouky
  • 8 starších rohlíků
  • Sůl, muškátový oříšek

Jak postupovat:

Ze všeho nejdřív starší rohlíky nakrájejte na kostky a nechte volně proschnout. Ideálně někde venku, na lince. Do mísy dejte dvě vejce, zalijte mlékem, osolte a rozšlehejte. Do této směsi přidejte kostky rohlíků a promíchejte. Vše se krásně nasákne. Na pánvi a rozpuštěném másle orestujte dozlatova najemno nakrájenou cibulku s nasekanou petrželkou.

Nechte bokem vychladnout, nepromíchávejte ještě horké. Smíchejte s namočenými kostkami rohlíku, hrubou moukou, muškátovým oříškem a opatrně promíchejte. Dejte pozor, ani nezmačkáte strukturu rohlíků. Nechejte asi hodinu odpočinout a poté znovu promíchejte.

Z této směsi tvořte kulaté knedlíky, které omastěte rozšlehaným máslem a dávejte do ubrousku, který je vymazaný máslem. Vařte v páře asi patnáct minut. Pravidelně kontrolujte, aby se nerozvařily nebo nepraskly. Podávejte k omáčkám, kachně se zelím nebo samotnému kyselému zelí a masu.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*