Vaření

Tip na salát – Kuskusový se zeleninou

Kuskus nebo také cous cous je z arabštiny. Jde o jednu ze základních potravin severoafrické kuchyně a velmi často se využívá v těchto zemích. Má tvar kuliček a následně se využívá dál, jako výborná příloha, která se hodí k masům nebo také jako pomoc do salátů. Většinou se kuskus nevaří, připravuje se zaléváním vroucí vody nebo přesně podle návodu. Těstovina vyrobená ze semoliny a spousta receptů, které z nich můžete vytvořit, udělala z kuskusu oblíbenou přílohu mnoha lidí. Chcete si také kuskus připravit, ale nevíte moc, jak na to? Co z něj vyzkoušet? Může to být například výborný salát se zeleninou!

Kuskus se vyplatí

Nemáte-li zrovna chuť na masové pokrmy a kuskus vás už nějakou dobu láká, můžete připravit právě kuskusový salát se zeleninou z grilu. Výborný, lehký a přitom chutný. Takový je tento salát, který můžete připravit do krabičky a dát si výborný oběd nebo večeři kdekoliv, klidně i v autě.

Co budete potřebovat:

  • 250g kuskusu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • 2 červené kapie
  • Římský kmín
  • Šťáva z jednoho citronu
  • Sůl, mletý pepř
  • 150g sýru feta
  • Chilli koření
  • Olivový olej

Jak postupovat:

Vezměte kuskus a dejte jej do vývaru, který bude vroucí. Přikryjte pokličkou a nechejte asi dvacet minut, aby nabobtnal a celkově se připravil. Můžete dát také vodu, ale zeleninový vývar zlepší chuť kuskusu.

Mezitím si nakrájejte zeleninu na stejně velké kousky, dejte na plech, posypte římským kmínem, kápněte citronovou šťávu, přidejte sůl, mletý pepř a případně chilli. Potřete olivovým olejem a nechejte chvíli vsáknout.

Vše promíchejte a následně na grilu ze všech stran ogrilujte. Jakmile je zelenina hotová, můžete ji nakrájet na menší kousíčky a přidejte ke kuskusu. Promíchejte, přidejte nahoru sýr feta a podávejte.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.