Vaření

Tradiční bramborák trochu netradičně

Bramborák je pokrm, který není třeba představovat. Připravuje se ve většině slovanských a germánských rodinách a nese celou řadu názvů. Za všechny jmenujme například cmunda, bába, stryk, trhanec nebo třeba vožďouch. Všechny tyto názvy vycházejí z tradice v různých oblastech.

Těsto na výrobu a různé způsoby použití

Základ těsta tvoří strouhané syrové brambory, mouka, vejce, česnek, sůl a majoránka. Některé recepty však obsahují i celou řadu dalších ingrediencí – kmín, pepř, cibule, škvarky, pokrájená slanina nebo uzené maso. Někdo nahrazuje část brambor cuketou či kysaným zelím.

Podávat jej lze jako samostatný pokrm. Cmunda se podává se zelím a uzeným masem. Někdo těsto používá jako obal na maso.

V některých kuchyních se bramborák podává jako příloha k masu nebo omáčkám.

Bramboráky na sladko

V Německu je oblíbená dokonce sladká varianta, při které se těsto připravuje bez česneku a koření a na závěr je hotový bramborák potírán sladkým jablkovým protlakem.

Obdobně se bramboráky připravují v Polsku, jen místo jablečného protlaku se sypou cukrem nebo polévají smetanou.

Na Valašsku jej připravují pouze z brambor a mouky a ještě teplý potřou máslem a pocukrují.

A co by to bylo za článek bez nějakého toho netradičního receptu. Vyzkoušejte třeba…

Bramborák pečený na plechu plněný zelím s uzeným masem

Suroviny na výrobu (4 porce):

Bramborák:

  • necelé kilo brambor,
  • 2 vejce,
  • hladká mouka (dle potřeby),
  • 3 stroužky česneku,
  • majoránka,
  • sůl, pepř,

Náplň:

  • 1 lžíce sádla,
  • 1 cibule,
  • uzené maso,
  • sáček kysaného zelí,
  • trochu kmínu,

Postup:

Ze surovin na bramborák připravíme těsto. Menší pekáček vyložíme pečícím papírem, rozprostřeme polovinu těsta a pečeme asi 15 minut v rozehřáté troubě.

Mezitím si připravíme náplň:

Rozehřejeme sádlo, osmažíme na něm cibulku a uzené maso. Přidáme řádně vyždímané zelí, kmín, trochu vody a podusíme.

Pekáček vyndáme z trouby, na předpečené těsto rozprostřeme náplň a zbytek těsta na bramborák a pečeme ještě asi půl hodiny.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *