Domů / Vaření / Moučníky / Tvarohové řezy

Tvarohové řezy

V případě tvarohu je obhajoba mlsání snadná. Samozřejmě by bylo zdravější jíst ho z misky lžící, ale když už sáhnete po moučníku, tak je ten z tvarohu alespoň v něčem prospěšný vašemu zdraví.

Tvaroh totiž obsahuje celou řadu prospěšných látek. Mimo jiné: Bílkoviny (zodpovědné za tvorbu protilátek a podporující růst a obnovu tkání v těle), fosfor (užitečný pro správnou funkci ledvin, nervovou tkáň i mozek), vápník (nezbytný pro tvorbu kostí, činnost srdce a příznivě ovlivňující srážlivost krve), vitamin A (zlepšuje vidění za tmy a napomáhá revitalizaci pokožky).

tvarohove řezy

Využití tvarohu v kuchyni je velmi pestré. Stačí ho jen vyšlehat s cukrem, smetanou a výborný dezert je hotový. Určitě každého potěší dobrá tvarohová buchta třeba od babičky. Tvaroh strouhaný se podává například na ovocné knedlíky. Přidává se třeba do žemlovky, na vdolečky a podobně. Je celá řada tvarohových moučníků, například tvarohové řezy.

Pro přípravu potřebujeme tyto ingredience:

Na krém:

  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 2 lžíce cukru krystalu
  • 0,5 l mléka
  • půl kostky másla
  • 2 kelímky tvarohu

Na těsto:

  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • půl hrnku oleje
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 lžičky rozpustné kávy

Na polevu:

  • 1 čokoláda na vaření
  • 1 kelímek zakysané smetany

Tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu

Postup přípravy:

Smícháme hladkou mouku, cukr moučka, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vejce, mléko, olej a těsto důkladně vyšleháme. Půlku těsta nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Do druhé půlky těsta vmícháme 2 lžičky kakaa a 2 lžičky rozpustné kávy. Vzniklé tmavé těsto nalijeme na světlé těsto.

Korpus upečeme v předehřáté troubě a necháme vychladnout.

Uvaříme pudink podle návodu na balení a ještě do horkého pudinku zašleháme 2 tvarohy a půlku másla. Krém potřeme na upečený korpus a necháme vychladnout. Navrchu potom potřeme polevou z rozpuštěné čokolády, do které jsme vmíchali zakysanou smetanu. Polevu necháme zatuhnout a potom moučník nakrájíme a můžeme podávat.

O Stefan Tichy

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*