Výroba domácí paštiky
[dropcap]M[/dropcap]ilujete paštiku, ale zdá se vám, že ta kupovaná je stále více a více šizená? Potom neváhejte a vyrobte si svou, a to velmi snadno, rychle a samozřejmě i jednoduše. Ideální cestou je samozřejmě paštika z jater, a to jak těch vepřových, tak třeba i kachních nebo husích. Stejně tak není problémem ani kombinace vepřových jater a vepřového masa. Pokud se však budeme orientovat výhradně na játrovou variantu, je třeba přidat i několik kousků sádla, které je nezbytnou součástí každé paštiky.
Hlavní ingredience máme. Co je potřeba dále?
Kromě té základní masové složky budeme potřebovat také vejce, popřípadě hladkou mouku, a samozřejmě koření. Chybět by neměla sůl s pepřem, a dále jsou ideálními přísadami třeba muškátový oříšek, nebo celý zelený pepř. Využít se však mohou třeba i mandle či brusinky. Zde už záleží hlavně na naší chuti. Nutno ale říci, že tyto přísady se do dané paštikové směsi vládají až při předposledním kroku.
Vše důkladně nameleme a promělníme
Základem dané paštiky je tedy vytvoření potřebné směsi, a do důkladným promletím v mlýnku. Doporučuje se tento proces několikrát opakovat, aby vznikla skutečně hladká kaše. Následně už stačí přidat pouze vejce, sůl a pepř, a vše důkladně promíchat. Pokud je celá směs velmi řídká, můžeme ji lehce nastavit moukou. Pokud ne, máme vše připraveno k tomu, pustit se do poslední fáze, a tou je umístění paštiky do požadované formy, a následné upečení. V tuto chvíli je ideální doba na tom, použít ony různé výše zmíněné přísady.
[box type=“note“ ]
Připravíme si formu a vodní lázeň
Ideální je keramická forma, do které paštiku vlijeme, a takto umístíme do vodní lázně do hlubšího pekáče. Formu je vhodné překrýt i alobalem, a vše vložit do trouby, na 175 stupňů. Takto se paštika peče zhruba hodinu, přičemž na posledních 15 – 20 minut je ideální daný alobal oddělat. Následně vyjmeme, necháme zchladnout, a můžeme podávat.
[/box]