Domů / Vaření / Znáte Kuskus?

Znáte Kuskus?

Kuskus (také Coussous či Cous Cous) je termín převzatý z arabštiny. Označuje jednu ze základních potravin severoafrické kuchyně, ale co to vlastně znamená? Kuskus je spařená krupice z pšenice, ječmene nebo prosa, tvarovaná do kuliček. Příprava je snadnější a rychlejší než cokoliv jiného. Kuskus se nevaří, ale jen zalije vroucí vodou nebo horkým pokrmem. Pokud jste s touto pochoutkou neměli tu čest, měli byste to co nejdříve napravit!

kuskus

Odkud se k nám kuskus dostal a jak se vyrábí?

Kuskus je tradiční africké jídlo, ale k nám do Evropy se dostal poměrně pozdě. Evropskou kuchyni obohatil až poté, co ho sem dostali přistěhovalci. Značnou popularitu si získal především ve Francii a následně i v ostatních západoevropských zemích. Neméně oblíbený je také v Izraeli, kde je dokonce součástí národní kuchyně. Izraelci si na kuskusu pochutnávají od roku 1948, kdy ho do země přivezli židovští přistěhovalci z arabských zemí. V současné době je k dostání ve všech supermarketech a obchodech se zdravou výživou.

A jak se kuskus vyrábí? Poměrně jednoduše. V případě tradiční výroby se nejprve rozprostře krupice, přidá se do ní trochu mouky a postříká se slanou vodou (ale jen tak, aby směs nebyla příliš vlhká). Utvoří se hrudky, které se následně dlaněmi lehce rozdrobí na zhruba milimetrové kuličky. Příliš malé hrudky se vyřadí a vše se opakuje tak dlouho, dokud není krupice připravena. Krupice se nechá vyschnout a vytvoří drobná zrníčka. Poté se suší také na slunci, což zaručí její trvanlivost při delším skladování. Kuskus se může obarvit dýní na oranžovo či šafránem na žluto.

Na sladko i na slano

Tradiční příprava zabere dlouhé hodiny a proto je jednodušší, koupit si instantní kukus v obchodě. Stačí ho zalít horkou vodou a je to. Můžete ho podávat s takřka s čímkoliv. Kuskus se nejčastěji konzumuje s masovo-zeleninovou směsí, ale výjimkou není ani příprava na sladko s mlékem a ovocem. Můžete ho použít i jako přílohu k omáčce apod. Zkrátka a dobře podle chuti.

O Adams

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.