Vaření

Tip na polévku – výborná houbová bramboračka

Jste z těch řad, které milují polévky všeho druhu? Ať už jde o klasické vývary, do kterých si vždy dáte nudle, masové knedlíčky nebo krutonky nebo různé zahuštěné krémy, zeleninové polévky nebo klasické a poctivé bramboračky všeho druhu. Polévka je základ, moje babička říkávala, že polévka je grunt a to ostatní je špunt. Také na jejím stole nechyběla nikdy polévka. Bez ní to nebylo ono. Její bramboračka neměla konkurenci v celé vesnici, kde žila. Dnes je spousta receptů na bramboračky, každý si do ni přidává něco jiného, co mu chutná, jak je zvyklý z domova. Bramboračka s houbami je zase u nás velmi oblíbený recept!

Co budete potřebovat:

  • 4 velké brambory
  • 1200 ml vody
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • 1 polévková lžíce drceného kmínu
  • 1 menší celer
  • 5 stroužků česneku
  • 1 zeleninový bujón
  • 70g sádla
  • Anglická slanina
  • 150g sušených hub
  • Sůl
  • 300 ml vody
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky

Jak postupovat:

Ze všeho nejdřív očistěte všechnu zeleninu. Brambory si nakrájejte na větší kostky, celer a mrkev na kostičky menší. Cibuli nasekejte nadrobno, česnek také. Do hrnce dejte sádlo a na rozpáleném sádle orestujte mrkev a celer. Přidejte cibuli a kmín a společně chvíli restujte. Zalijte vřelou vodou, přidejte kostku bujónu a provařte asi deset minut.

Následně přidejte na kostičky nakrájené brambory, houby a vše pečlivě vařte doměkka. V míse bokem rozmíchejte ve vodě hladkou mouku, aby se nedělaly hrudky a přidejte za stálého míchání pomalu do polévky. Přidejte česnek, osolte, přidejte majoránku, kterou pro větší efekt a vůni můžete promnout v dlaních. Celý hrnec polévky přiveďte znovu k varu a nechejte probublávat deset až patnáct minut, aby se jíška provařila. Plátky slaniny vyškvařte a ozdobte jimi polévku.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.