Komerční články

​ Vyhněte se uzenému ze supermarketů a postavte si vlastní udírnu – poradíme vám jak!

Omamnou vůni domácího uzeného masa nebo sýra si spojujeme s příjemnými chvílemi strávenými s přáteli. Domácímu uzení doba příliš nepřeje a existuje už jen hrstka fajnšmekrů, kteří si s ním poradí. Vlastní udírnu si přitom se špetkou zručnosti postavíte svépomocí.

Maso

Existuje celá řada udíren určených pro různé druhy uzení. My se budeme věnovat stavbě tradičního staročeského domečku, které jsou u nás nejrozšířenější. Princip uzení v nich je jednoduchý – suchý a ochlazený kouř konzervuje potraviny a vytváří dokonalou zakouřenou pochoutku.

1. Základní principy při stavbě udírny

Při stavbě udírny se zaměřte na několik prvků. Důležitá je volba prostoru. K udírně by měl být celoročně snadný přístup a její kouř by neměl nikoho obtěžovat. Venkovní půdorys by měl být alespoň 120 × 120 cm, vnitřní udicí komoru postavte zhruba 90 × 90 cm velkou.

Udírnu se vyplatí stavět ve svahu nebo v terénní vlně z důvodu dobrého tahu kouře z topeniště do udicí místnosti. Spád volte přibližně 5 cm na 1 m a topeniště postavte přibližně 1,5 m od udírny.

Délku komína volte v rozmezí 30 cm a 1 m a před jeho stavbou se poraďte s kominíkem. Nezapomeňte na regulační klapku do komína, která má vliv na tah a hustotu kouře.

2. Stavba dřevěné udírny je snazší, vyudíte ale méně masa

Jednodušší variantou je stavba dřevěné udírny, kterou doporučujeme zejména nováčkům. Udicí komoru tvoří dřevěná bedna s termoizolací. Přístup do ní veďte buď z boku dvoukřídlými dvířky, nebo shora. Nikdy ale nezapomínejte na kvalitní krbové těsnění, které zamezí úniku tepla.

Stavba dřevěné udírny není složitá a poradí si s ní i začátečníci. Vystačíte si se základním nářadím, případně vám pomůže půjčovna nářadí. Topeniště udírny postavte ze šamotových cihel nebo ze starých žáruvzdorných zvonivek. Velikost topeniště by měla být zhruba 30 × 40 × 30 cm.

3. Zděná udírna vyžaduje kvalitní základy

Jestliže toužíte po zpracování většího množství masa, postavte si velkou zděnou udírnu. Její stavba vyžaduje především kvalitní základy, které by měly být dostatečně hluboké. Práci si výrazně usnadníte, když využijete pronájem stavební techniky a půjčíte si malé rypadlo.

Kolem základů nechte malou dilatační spáru, která zamezí praskání zděné části udírny při zahřívání. Udicí komoru vytvořte z 1,5 mm nerezového plechu, který opláštěte šamotovými cihlami. Délka kouřovodu z topeniště do udírny je stejná jako u dřevěného typu, totéž platí o délce komína.

Stavba udírny není nic složitého, ale přistupujte k ní s veškerou vážností. Na trhu najdete i celou řadu odborných publikací, které rozebírají stavbu udírny i samotné uzení dopodrobna. A teď už honem na zahradu. Udírna nepočká!

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem ​ Vyhněte se uzenému ze supermarketů a postavte si vlastní udírnu – poradíme vám jak!