Domů / Tipy & praktické informace / Několik praktických rad pro letní barbecue

Několik praktických rad pro letní barbecue

Léto je už za dveřmi. Slyšíte to klepání? Máte radost z toho, že nás opět čekají dny plné koupání, opalování, dovolených, a výletů? Abyste si letní dovádění užili se vším všudy, budete potřebovat spoustu energie. Tu můžete načerpat u grilu a udělat si s přáteli nebo v rodinném kruhu nefalšované barbecue. Sestavili jsme pro vás pár užitečných rad, díky kterým se vaše první (a každá následující) grilovačka vydaří.

barbecue

Základním kamenem úspěchu je vhodně vybrané místo. Předpokládáme, že budete grilovat na své zahradě. Disponujete-li zastřešeným altánem nebo pergolou, rozhodně je upřednostněte před obyčejným pártystanem nebo stolem s větším slunečníkem. Nebe bez mráčků se může z nenadání proměnit a není nic horšího, než když vám barbecue pokazí počasí.

Neméně důležité je i samotné prostředí. Aby bylo co nejpříjemnější, nebojte se sáhnout po dekoracích. Použijte praktické proutěné prostírání, ubrousky s letním motivem, květiny, svíčky, barevné kamínky nebo cokoliv jiného, co vám padne pod ruku. Pokud má vaše pergola více podpěrných sloupů, připevněte na ně nafukovací balonky (ty přece na žádné grill party nesmí chybět!) nebo před sezonou zasaďte popínavé rostlinstvo. Prostředí altánku tak dostane úplně jiný rozměr. Proti otravnému sluníčku lze na stěny altánku efektivně zavěsit závěsy nebo napevno přimontovat žaluzie.

Dekorace a místo jsme již vyřešili, soustřeďme se proto na chvilku na gril. Ten by měl být dostatečně velký, aby hosté nemuseli na pokrmy dlouho čekat. Na maso, zeleninu a jiné pochutiny by měl někdo po celou dobu dohlížet. Připálené nebo dokonce spálené jídlo celkový dojem z jinak vydařené grilovačky pokazí. Žhavé uhlíky a dřevo proto občas preventivně lehce polijte vodou tak, abyste uhasili sálající plameny.

Gril by neměl stát přímo u stolu – umístěte ho někde bokem. Směr větru je nepředvídatelný, a protože se griluje většinou v odpoledních a večerních hodinách, můžeme očekávat, že se bude měnit každou chvíli. A posezení v zakouřeném prostředí není moc příjemné…

A co na grill? Grilovat se dá téměř všechno. Klasikou jsou vepřové steaky, krkovice, ryby, kuřecí křidélka, klobásy nebo párky. Nezapomínejte také na vynikající grilovanou zeleninu. Můžete zkusit kukuřici, lilek, rajčata, papriky, mrkve, ředkvičky nebo snítku petržele. Jídlo můžete doplnit kvalitní tatarskou omáčkou, kečupem, hořčicí nebo dresinky. Ovšem pozor, všeho moc škodí a byla by škoda zcela přebít chuť ugrilovaného pokrmu. A teď už jen doufat, že vás nechá na pokoji všudypřítomný hmyz.

O Adams

2 komentáře

  1. Největší problém každého barbecue je malý gril 🙂 Není nic horšího, než grilovat maso/zeleninu/další pochoutky pro dvakrát víc lidí než jaká je kapacita grilu. Větší grily přitom nejsou příliš drahé, ale spousta z nás to podceňuje…

  2. Netreba zabúdať ani na poriadne pripravenú pahrebu. Na štiepanie dreva sa môže hodiť: http://www.hobbypredajna.sk/stiepacky-na-drevo/

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.