Vaření

Tip na večeři: Skvělá provensálská rajčata

Přemýšlíte nad tím, co si připravíte k večeři? Už vás nebaví klasické rohlíky se šunkou nebo zbytky od oběda? Chtělo by to něco nápaditějšího, ale zároveň také rychlého a chutného. Přeci jen, když si chcete připravit teplou večeři přes týden, kdy máte plno povinností, nemůžete vyvařovat dlouho. Vsaďte na provensálská rajčata. Zamilujete si je hned napoprvé!

Lepší než jablka

Milujete zeleninu a zejména rajčata? A věděli jste například, že právě rajčata jsou zdravější než jablka? V České republice jsou nejoblíbenější červená rajčata a lidé je konzumují jako přílohu, syrové nebo také vařené. Obsahují antioxidant lykopen, který by měl chránit před rakovinou. A zajímavostí je, že nejvíc ho z něj dostanete tepelnou úpravou rajčat. Připravte si jednoduchá provensálská rajčata!

Co budete potřebovat:

  • 8 kusů rajčat
  • Olivový olej
  • 6 stroužků česneku
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • 1 polévková lžíce tymiánu
  • 1 polévková lžíce sladkolisté petržele
  • Strouhanka ze tří rohlíků
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy

Jak postupovat:

Vyberte pěkné kusy rajčat a dejte vařit vodu. Jakmile dosáhne bodu varu, vložte do ní osm masitých rajčat. To vše na několik vteřin a poté je vytáhněte. Nechejte ochladit, oloupejte a rozpulte. S pomoci čajové lžičky vydlabejte dužinu.

Vezměte pánev, rozehřejte na ni čtyři polévkové lžíce olivového oleje a dejte do něj nasekané stroužky česneku (kdo ho nemá rád, může dát méně). Přidejte vydlabanou dužinu z rajčat, přidejte sůl, černý mletý pepř a celou směs duste do mírného zhoustnutí.

Směs odstavte, přidejte tymián, petrželku a strouhanku. Zamíchejte, přidejte citronovou šťávu a znovu promíchejte. Připravenou směsí naplňte půlky rajčat a položte na plech nebo pekáč, který vyložíte pečicím papírem nebo olejem. Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně asi patnáct minut.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.