Domů / Jak ušetřit / Výroba domácí “lučiny”

Výroba domácí “lučiny”

Existuje hned několik variant téhle oblíbené pochoutky. Se šlehačkou je výsledná pomazánka krémovější, ze zakysané smetany je potom lehčí, svěžejší. 

Na oba recepty potřebujete bílý jogurt, který by měl mít minimálně 10 % tuku. Nejlepší je řecký jogurt, případně Selský jogurt nebo Hollandia.

smetana

Lučina ze zakysané smetany

Potřebujete:

  • 1 velký bílý jogurt (500 g)
  • 1 zakysanou smetanu (180 g)
  • hrnec, cedník, plátno (případně kapesník, plenu apod)

Postup:

Suroviny se samozřejmě dají násobit. Z jedné dávky (680 g) získáte asi 300 g domácí lučiny.

Smetanu s jogurtem dobře promíchejte a osolte dle chuti.

Připravte si hrnec, na něj cedník nebo sítko vyložené plátnem. Jogurt se smetanou vylijte na plátno a v lednici nechte 24 hodin odkapávat.

Vykapanou syrovátku můžete použít např. při výrobě domácího chleba nebo jiného pečiva.

Lučinu mažeme na pečivo a sypeme nasekanou pažitkou.

Lučina se šlehačkou

Šlehačka prohloubí výslednou chuť a z obyčejné lučiny udělá krémovou dobrotu, která se dá použít i na cheesecake. Jak na to?

Potřebujete:

  • 500 g bílého jogurtu
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 g smetany ke šlehání (min. 33 % tuku)

Postup:

Opět vše jednoduše smícháme a osolíme, nalijeme na cedník vystlaný plátnem a vložíme do hrnce. Přes noc necháme v lednici odkapat a hotovou lučinu překlopíme do uzavíratelné krabičky (nebo do misky, kterou přetáhneme potravinářskou fólií).

Lučinu můžete i ochutit. Bylinkovou získáte přidáním nasekané směsi bylinek, česnekovou zamícháním jednoho prolisovaného stroužku česneku a pod. Fantazii se meze nekladou.

Který recept u vás zvítězil? 

O Lucie Hukova

Autorka je psavec, co zápasí s vlastní domácností a zastává názor, že spotřebiče by neměly být chytřejší než ona.

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*