![Udírna](https://www.elegantnibydleni.cz/wp-content/uploads/pr-clanek-elegantni-bydleni.jpg)
Snadné začátky domácího uzení: Jakou udírnu vybrat?
Láká vás vůně domácích klobás, uzeného kuřete nebo lososa, ale nemáte čas ani náladu stavět vlastní udírnu metodou pokus-omyl? V obchodech najdete spoustu už hotových udíren. Stačí si předem rozmyslet pár základních otázek.
![Udírna](https://www.elegantnibydleni.cz/wp-content/uploads/pr-clanek-elegantni-bydleni-1024x682.jpg)
Maso, klobásky, sýry, ryby: Co všechno plánujete udit?
Pro domácí uzení odborníci doporučují udírny, které umožňují jak uzení kolmo – tedy zavěšených kusů masa či ryb – tak i na roštech. Podle zvolené suroviny pak bleskově upravíte vnitřek udírny.
- Na rošty se hodí: Sýry, ořechy, křehké kusy filetů
- Uzení kolmo na hácích: Celé delší ryby, například úhoři, celé dlouhé kusy masa
- Menší kusy masa nebo klobásky: Umožňují oba postupy
Plánujete-li udit spíše delší kusy masa a ryb, zaměřte se na vysoké udírny. Existují také tzv. teleskopické typy, které umožňují uzení pouze kolmo, tedy zavěšením na háky.
„V úvahu berte i plánované množství surovin. K nejprodávanějším domácím udírnám u nás patří modely Přenosná 50 a Izolovaná 80. Obě bez problémů zvládnou 10 až 12 kg masa a zhruba 5 kilo klobás. Izolovaná 80 se díky dvouplášťovému rámu hodí po celoroční uzení. Je také hlubší, a pojme tak o jednu řadu ryb nebo masa víc,“ přibližuje nabídku Kamil Kaiser, výrobce českých udíren z Vysočiny.
![Uzené](https://www.elegantnibydleni.cz/wp-content/uploads/pr-clanek-elegantni-bydleni-2--1024x575.jpg)
Elektřina nebo dřevo: Čím topit?
Elektrické udírny a udírny na dřevo se liší pouze zdrojem tepla. Ať už je to topná spirála, nebo žhavý dřevěný základ, v procesu uzení vždy figurují i dřevěné štěpky pro vývin kouře. Pokud tedy někdo pomlouvá elektrickou udírnu, nejspíš v ní nikdy neudil.
Ideální je zvolit model udírny, kde můžete volitelně topení dřevem nahradit topnou spirálou. Teplotu v tomto případě řídí elektrický termostat. Oceníte to hlavně na podzim a v zimě, kdy se vám nebude chtít trávit venku tolik času. Po nastavení správné teploty stačí přijít párkrát do hodiny, zkontrolovat a pokropit, případně dosypat udicí piliny.
![Dřevo](https://www.elegantnibydleni.cz/wp-content/uploads/pr-clanek-elegantni-bydleni-3--1024x683.jpg)
Jaký materiál udírny zvolit?
U „ready-made“ modelů dominují plechové nebo nerezové udírny. Nerez s sebou nese celou řadu výhod:
- Dlouhá životnost
- Snazší údržba a dodržování hygieny oproti zděným nebo dřevěným modelům
- Rychlé rozpálení do 10 minut od zapnutí – odpadá zdlouhavé roztápění typické pro zděné domácí typy
- Topí až na 100 °C
Nerezové udírny představují většinou dražší variantu. Chcete-li ušetřit, zvolte pozinkovaný plech. Většinou zastane podobně dobrou službu.
![Udírna](https://www.elegantnibydleni.cz/wp-content/uploads/pr-clanek-elegantni-bydleni-1--683x1024.jpg)
Horký nebo studený kouř?
Časem si sami vyzkoušíte, při jakých teplotách je nejlepší udit maso, klobásy nebo sýry. Volte proto univerzální udírny, které dobře pracují v rozmezí zhruba od 60 do 100 °C. Pro uzení za studena při teplotě mezi 20 až 30 °C pak stačí dokoupit šikovný generátor studeného kouře.
Výhody horkého kouře:
- Rychlé uzení i velkých kusů masa včetně ryb
- Větší šťavnatost masa
Výhody studeného kouře:
- Představuje nejstarší způsob pomalého uzení = sušení masa
- Hodí se na maso, většinu uzenin, sýry, tofu, vejce i některé ryby
- Vyuzené dobroty také dlouho vydrží – maso nejméně 3 měsíce, klobásky klidně 6 měsíců
![Uzené](https://www.elegantnibydleni.cz/wp-content/uploads/pr-clanek-elegantni-bydleni-1-1-1024x683.jpg)
„Odhadem cca 90 % lidí udí teplým a horkým kouřem. Ať už kvůli obrovské časové úspoře, tepelné úpravě nebo nutnosti mít dobře proležené maso. Určitě není ochuzené o vůni kouře, pomale doutnající dřevo je v obou druzích uzení. Jde pouze o tepelnou úpravu vs. druh sušení. Omezení druhu potravin je spíše na straně studeného kouře, kdy není vhodné udit ryby (mimo lososa a tuňáka) a je to už složitější disciplína s více pravidly pro úspěšný výsledek,” dodává Kamil Kaiser.
Už víte, kterým druhem uzení začnete? Ať tak či tak, přejeme vám dobrou chuť.
![Vnitřní parapet](https://www.elegantnibydleni.cz/wp-content/uploads/vnitrni-drevostriskovy-parapet.jpg)
![](https://www.elegantnibydleni.cz/wp-content/uploads/living-room-2155376_1920.jpg)