Vaření

Přinášíme Vám unikátní a chutné recepty a rady spojené s vařením. Načerpejte inspiraci z naší online kuchařky.

  • babovka
    Vaření

    Bábovka se zakysanou smetanou

    Suroviny: [starlist] 4 vejce 300 g polohrubé mouky prášek do pečiva 180 g moučkového cukru 100 ml oleje 500 ml zakysané smetany 50 ml rumu hrozinky olej na vymazání formy hrubá mouka na vysypání formy kakao [/starlist] Postup přípravy receptu Polohrubou mouku a prášek do pečiva prosijeme do mísy. Rozklepneme vejce a přidáme také do misky. Začneme pomalu šlehat mixérem, abychom se nemuseli dřít s vařečkou. Přisypeme cukr a přidáme všechny popsané ingredience, dobře promícháme. Dáme si záležet, aby se nám vše pořádně spojilo v hladké těsto. Připravíme si bábovkovou formu. Důkladně ji vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. 3/4 těsta si vlijeme do formy a zbytek obarvíme kakaem. Přilijeme…

  • tvarohove řezy
    Moučníky,  Vaření

    Tvarohové řezy

    [dropcap]V[/dropcap] případě tvarohu je obhajoba mlsání snadná. Samozřejmě by bylo zdravější jíst ho z misky lžící, ale když už sáhnete po moučníku, tak je ten z tvarohu alespoň v něčem prospěšný vašemu zdraví. Tvaroh totiž obsahuje celou řadu prospěšných látek. Mimo jiné: Bílkoviny (zodpovědné za tvorbu protilátek a podporující růst a obnovu tkání v těle), fosfor (užitečný pro správnou funkci ledvin, nervovou tkáň i mozek), vápník (nezbytný pro tvorbu kostí, činnost srdce a příznivě ovlivňující srážlivost krve), vitamin A (zlepšuje vidění za tmy a napomáhá revitalizaci pokožky). Využití tvarohu v kuchyni je velmi pestré. Stačí ho jen vyšlehat s cukrem, smetanou a výborný dezert je hotový. Určitě každého potěší dobrá tvarohová buchta třeba…

  • houskový knedlik
    Vaření

    Jak se dělá houskový knedlík

    Suroviny [starlist] Mléko 250 ml Vejce 1 kus Hrubá mouka 400g Droždí 20g Sůl Cukr lžička Rohlíky nebo housky 2 kusy [/starlist] Postup Starší housky nebo rohlíky pokrájíme na kostičky a necháme chvíli oschnout. V misce rozmícháme droždí s lžičkou cukru na kašičku, přimícháme k němu část vlažného mléka a odstavíme stranou. Musí hezky v klidu vzejít. Zbytek mléka si necháme na zadělání těsta. Do velké mísy prosejeme hrubou mouku, přidáme vajíčko, kvásek, který nám vzešel, osolíme a postupně přidáváme mléko. Vznikne poměrně řídké těsto, ke kterému přidáme nakrájené housky a zpracujeme v hladké těsto. Hotovo máme, až když se těsto nelepí. Ze zadělaného těsta vyválíme dvě šišky a na…

  • zazvorovy caj
    Vaření

    Jak správně uvařit zázvorový čaj

    [dropcap]Z[/dropcap]ázvor je svými léčivými účinky znám už od pradávna. A nejvíce se hodí právě, v době nejrůznějších chřipkových a jiných onemocnění. Zázvorový čaj dokáže potlačit nemoc  už v jejím zárodku, ale můžete si ho uvařit i jen tak. Postup Asi dva centimetry zázvorového kořene oloupejte škrabkou na brambory. Mezitím si dejte do hrnce vařit 1 litr vody. Do vody můžete přidat pro lepší chuť kousek skořice nebo hřebíček. Zázvor nastrouhejte na hrubším struhadle. Pokud je kořen už starší, půjde to těžko, ale na vyluhování to nemá vliv. Jakmile začne voda v hrnci vařit, vhoďte do ní nastrouhaný zázvor. Stačí vařit asi tak 1 minutu a hned potom vodu vypněte. Delší var by zničil hodnotné esenciální oleje.…

  • porkova polevka
    Vaření

    Jak se vaří pórková polévka

    Dnes si uvaříme pórkovou polévku na dva možné způsoby. Obě jsou výborné. Rychlá pórková polévka Ingredience [starlist] Konec formuláře 3 ks velké brambory 1 lžička majoránka 2 kostky zeleninový vývar z kostky špetka mletý pepř 1 lžička sůl 1 lžička celý kmín 3 lžíce olivový olej 1 ks velký pórek [/starlist] Postup Pórek a brambory očistíme, nakrájíme na malé kousky. V polévkovém hrnci rozehřejeme olivový olej a zprudka orestujeme pórek s kmínem. Zalijeme studenou vodou, přidáme brambory, majoránku, sůl, pepř, masox. Pórkovou polévku přivedeme k varu a vaříme asi 25 minut. Ke konci vaření můžeme polévku zahustit instantní jíškou, ale není potřeba. Klasickou pórkovou polévku podáváme teplou a nejlépe s čerstvým pečivem. Krémová pórková polévka Ingredience [starlist]…

  • pohanka
    Vaření

    Pohanka – jak ji uvařit

    [dropcap]P[/dropcap]ohanka je obilovina, s níž můžeme v kuchyni nakládat podobně jako s rýží, krupicí, krupkami či obilninovými vločkami. V zásadě ji můžeme používat jako přílohu, zavářku, uděláme z ní kaši, doplněk luštěnin, základ zapékaných fáší, karbanátků, nebo ji použijeme jako přídavek k mletému masu. [box type=“success“ ] Pohanka je pro své blahodárné a léčivé účinky v dnešní době stále více vyhledávanou surovinou. Málokdo ale ví, že varem velmi rychle ztrácí vše, kvůli čemu jsme si ji koupili. Jak tedy pohanku správně uvařit, aby si zachovala všechny své léčivé účinky. [/box] Příprava pohanky a vaření Pohanku vysypeme z balíčku. Má-li světlou barvu, propereme ji v jedné teplé vodě. Má-li barvu tmavě…

  • veprovy gulas
    Vaření

    Jak se dělá vepřový guláš

    Recept na pikantní vepřový guláš. Ingredience [starlist] 500 g vepřová plec 35 g cibule1 lžíce protlaku 1 kostka masového bujonu 1 feferonka sůl pepř ½ lžičky kmínu 2 stroužky česneku 6 kuliček nového koření Majoránka 2 lžičky mleté sladké papriky 1 bobkový list [/starlist] Postup Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Plec nakrájíme na kostky. Cibuli osmažíme spolu s kmínem na oleji nebo na sádle do hněda. Přidáme mletou papriku, maso a jen krátce restujeme, aby paprika nezhořkla. Zalijeme vodou, přidáme rajčatový protlak, feferonku, sůl a pepř. Vepřový guláš dusíme asi 1,5 hodiny. Až je maso téměř měkké, přilijeme podle potřeby vařící vodu, přidáme masový bujon a zahustíme mouku rozkvedlanou…

  • dusena mrkev
    Vaření

    Jak se dělá dušená mrkev

    Ingredience [starlist] 500 g čerstvé mrkve 1/4 kostky másla 1 velká cibule hladká mouka citrónová šťáva hovězí vývar, stačí i kostka cukr pepř sůl [/starlist] Postup Nejprve si připravíme cibuli. Oloupeme ji, omyjeme a nakrájíme najemno. Budeme potřebovat hlubší pánev, ve které necháme rozpustit 1/4 kostky másla. Až bude máslo rozehřáté, přidáme cibulku. Osmažíme ji dozlatova a přidáme mrkvičku nastrouhanou na proužky, nebo nakrájenou na kolečka. Mrkev nastrouhaná na nudličky, se rychleji dusí, ale nakrájená na kolečka, zase vypadá na talíři lépe. Záleží na každém z vás jak si ji tedy připravíte. Chviličku ještě společně orestujeme a podlijeme vývarem. Přiklopíme pokličkou, stáhneme plamen, nebo ubereme teplotu a necháme dusit. Nezapomene…

  • Boršč s červenou řepou
    Vaření

    Boršč s červenou řepou

    [dropcap]B[/dropcap]oršč s červenou řepou je typickou ruskou polévkou. Dnes je dobře známý a oblíbený i u nás. Jeho typická sladkokyselá chuť si jistě najde spoustu příznivců. Je to sice polévka zeleninová, ale vzhledem k tomu, že je jejím základem silný masový vývar, je zároveň velmi vydatná. Pro přípravu boršče s červenou řepou potřebujeme tyto ingredience: 300 g červené řepy 300 g hovězího masa 300 g vepřového masa 100 g mrkve 100 g petržele 300 g brambor 1 cibule 2 lžíce olivového oleje 200 g hlávkového zelí 100 g bílých fazolí 200 g kysané smetany kousek uzeného špeku nové koření bobkový list pepř, sůl  Postup při vaření: Nejprve si připravíme masový vývar. Maso omyjeme,…

  • salát z červené řepy
    Vaření

    Salát z červené řepy

    [dropcap]Č[/dropcap]ervená řepa je zelenina, která nám nejen obohatí náš jídelníček, ale hlavně je velice zdravá. Obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Podporuje krvetvorbu, zabraňuje kornatění tepen, blahodárně působí na pleť, vlasy, nehty a odvádí jedovaté látky z těla. Na přípravu salátů se používá syrová nebo vařená. Ze syrové červené řepy je výborný salát s mrkví a jablkem Pro přípravu potřebujeme: [starlist] 400 g syrové červené řepy 100 g mrkve 1 jablko křen 1 citron olivový olej sůl pepř [/starlist] Postup při přípravě salátu: Červenou řepu oloupeme, opláchneme a nastrouháme na hrubším struhadle. Stejným způsobem si připravíme také mrkev a jablko zbavené jádřince. Křen můžeme použít čerství nebo sterilovaný.…