Vaření

Přinášíme Vám unikátní a chutné recepty a rady spojené s vařením. Načerpejte inspiraci z naší online kuchařky.

  • Vaření

    Lehký letní salát

    Léto je v plném proudu a většina z nás si užívá teplých dní, dokud to jde. Není divu, že se u plotny příliš nezdržujeme, protože ruku na srdce – jsou mnohem příjemnější aktivity než ztrácet čas vařením v kuchyni. Jenomže jíst se musí a tak nezbývá, než se přemoct. Pro ty z vás, kteří se snaží o udržení štíhlé linie, máme skvělý recept na lehký letní salát. Příprava je rychlá a snadná, no a výsledek předčí vaše očekávání. Pochutnáte si na něm vy i vaši hosté… Budete potřebovat tyto ingredience: balkánský sýr plátkový sýr šunka zelená paprika lučina do salátů rajčata cherry sůl pepř mletý Postup přípravy Nejprve překrojte napůl…

  • Vaření

    Jak na grilovaná žebírka?

    Grilovací sezóna je v plném proudu a pokud si nedokážete bez specifické vůně grilovaných pokrmů představit léto ani vy, inspirujte se dnešním receptem. Jaká by to byla grilpárty, kdyby na ni chyběla žebírka na grilu? Pokud jste šťavnatá žebírka nikdy předtím negrilovali – varujeme vás. Jakmile je jednou ochutnáte, vytvoříte si na nich závislost… Budete potřebovat následující ingredience: 1,5 kg vepřových žebírek 4 lžíce suchého bílého vína 5 lžic oleje 6 stroužků česneku 1 lžíci drceného kmínu 1 lžíci oregána ½ lžičky mletého nového koření 3 lžíce soli 1 lžičku čerstvě mletého pepře pikantní berbecue omáčku Tip: ingredience jsou dostačující pro 4 – 6 porcí. Sejde-li se vás na více,…

  • Vaření

    Jak na zavařování ovoce, zeleniny a masa?

    Léto se nese v duchu grilování, koupání, relaxace na zahrádce… ale také zavařování a právě na to se budeme soustředit v dnešním článku. Zavařovat lze ovoce, houby, zelenina, ale také maso a hotová jídla. Co je to zavařování? Zavařování je osvědčený postup konzervace, tedy uchování potravin tak, aby zůstaly chutné a sterilované po dobu minimálně jednoho roku. V praxi však zavařeniny vydrží i mnohem déle, nicméně musíme počítat s tím, že nemusí být tak chutné a v pořádku. K zavařování se nejčastěji používají sklenice se šroubovacím uzávěrem a zavařovačky s obloučkovým uzávěrem a gumovým těsněním. Pro zavařování ovoce a zeleniny jsou určena víčka omnia s bílou či šedou gumičkou. Maso…

  • Vaření

    Nejlepší bylinky na gril

    Relaxace na zahradě je pro většinu Čechů neodmyslitelně spojena s grilováním. Na grilu lze připravit téměř cokoliv a na své si přijde opravdu každý – masožrouti i vegetariáni. Ale aby stál grilovaný pokrm opravdu za to, neměli bychom zapomínat na dochucení vhodně zvolenými bylinkami. Následující bylinky si můžete jednoduše vypěstovat svépomocí. Tymián Tymián je jako stvořený na grilované ryby – vložte dovnitř snítku s kouskem citronu a nebudete litovat! Tymián se stejně dobře hodí také k zelenině, například k cuketě a rajčatům. Neváhejte ho použít do nálevu před grilováním. Rozmarýn Tato bylina dokáže báječně ochutit snad všechny druhy masa. A nejen to – brání nadýmání a podporuje trávení. Mimo to,…

  • Vaření

    Müsli pohár s jogurtem

    Kdo by neměl rád müsli. Zdravá pochoutka je jako stvořená na vydatnou snídani, svačinku a klidně i večeři. Müsli lze připravit na spoustu způsobů a mezi nejoblíbenější kombinace patří ta s jogurtem. Co byste řekli na to, kdybychom vám prozradili jednoduchý návod na to, jak si připravit chutný müsli pohár s jogurtem? Vydatnou mňamku připravíte jedna dvě… Příprava základních ingrediencí Základ müsli poháru tvoří ovesné vločky a je jen na vás, jestli zvolíte přírodní nebo pečené, které bývají namixované s oříšky, kandovaným ovocem a dalšími přísadami. Ovšem pozor – v takovém případě zbystřete nad obsahem cukru. Chcete-li, aby byl pohár opravdu zdravý, vyberte si vločky bez cukru nebo s minimálním…

  • Vaření

    Dietní kapustová polévka

    Chcete si udržet štíhlou linii, případně nějaké to kilo zhubnout? Pak budete muset obměnit jídelníček a zařadit do něj dietní pokrmy. Obavy však nejsou na místě – to, že po jídlu nepřiberete, ještě neznamená, že si na něm nepochutnáte. Jinými slovy – i dietní pokrmy mohou být chutné a perfektním příkladem budiž dietní kapustová polévka. Kapusta neboli brukev spadá do dvouleté košťálové zeleniny a první zmínky o ní pochází již ze starého Egypta. Další „rozmach“ zažila koncem středověku, kdy již vědělo o jejích blahodárných účincích na lidské zdraví. Vraťme se však k naší polévce. Co budete potřebovat k přípravě a jak postupovat při vaření? Připravte si následující ingredience 100 g…

  • Moučníky,  Vaření

    Ovocný koláč s tvarohem

    Není nad vynikající moučník, který si dáte společně se svou rodinou nebo jím pohostíte přátele. Ale co když nemáte moc času nazbyt, ale neradi byste pekli něco „obyčejného“? Pak vyzkoušejte rychlý koláč s tvarohem a ovocem, který zvládnete i navzdory tomu, že vaše pekařské umění není na nejvyšší úrovni. Připravili jsme pro vás podrobný postup! Budete potřebovat následující ingredience: Ingredience na těsto: zakysaná smetana 1 kelímek vejce 2 ks vanilkový cukr cukr krupice 1 kelímek prášek do pečiva 1 balíček mléko 1 dcl polohrubá mouka 1,5 kelímku Ingredience na náplň: tvaroh 2 ks žloutek 1 ks moučkový cukr 3 lžíce trochu mléka na případné zředění ovoce Postup přípravy je následující:…

  • Vaření

    Batátová kaše

    Co že jsou to ty batáty? Pokud jste v hodinách zeměpisu nedávali pozor, vězte, že jde o tropickou zeleninu (povijnice batátová) známou jako sladké brambory. Oranžová odrůda, která roste v Severní Americe, se nazývá jam. V současné době jsou batáty poměrně populární i v naší kuchyni, kde slouží jako alternativa klasických brambor – příprava je téměř identická, takže bez problémů vykouzlíte velmi chutnou batátovou kaši. Batáty se musí vařit aspoň půl hodiny Prvním krokem je oloupání slupek. Následně batáty nakrájejte na menší kusy a vložte je do osolené vody. Ve většině receptů se k batátům přidává také kmín, ale v případě kaše je lepší jej vynechat. Jakmile voda dosáhne varu,…

  • Vaření

    Hrušky s karobem

    Dostali jste chuť na něco moc dobrého, ale nechcete ztrácet čas přípravou náročného dezertu? Naštěstí existuje i celá řada velmi jednoduchých a přitom neméně chutných receptů. Příkladem budiž osvěžující dezert, kde tvoří základy šťavnaté a sladké hrušky. Budete potřebovat pouze několik základních surovin a mimo jiné i karob. Pokud jste o karobu nikdy neslyšeli, vězte, že jde o prášek získávaný ze dřeviny Ceratonia Siliqua. V posledních letech zažívá obrovský boom a používá se jako výrazně zdravější alternativa kakaa. Karob tak logicky najdete i v některých zdravějších čokoládách a dalších sladkých pochoutkách. Ingredience, bez kterých se při přípravě hrušek s karobem neobejdete: Základní dvě suroviny jsme si již vyjmenovali. Kromě hrušek…

  • Vaření

    Jak má vypadat zdravá snídaně? Dejte si jogurt se semínky

    Říká se, že snídaně je alfou a omegou jídelníčku. Někdo tvrdí, že bez vydatné snídaně není schopen fungovat, ale ruku na srdce – opravdu chcete trávící trakt neúměrně zatěžovat již v brzkých ranních hodinách? Pokud vám na svém zdraví záleží a rádi byste shodili pár kilo, měl by váš očistný proces začít právě u snídaně. Co byste řekli na jogurt s nejrůznějšími oříšky a semínky, medem a čerstvě vymačkanou šťávou? Najednou už přívlastek „dietní“ nezní tak hrozně! Jogurt se semínky je velmi snadný na přípravu, co ocení každý, kdo nemá po ránu příliš mnoho času a už vůbec ne chuť na něco složitějšího. Extrémně jednoduchá příprava Chuť této dietní snídaně…