Vaření

Přinášíme Vám unikátní a chutné recepty a rady spojené s vařením. Načerpejte inspiraci z naší online kuchařky.

  • domácí tvaroh
    Moučníky,  Tipy & praktické informace,  Vaření

    Výroba domácího tvarohu

    Z mléka si snadno vyrobíte domácí tvaroh, a to jak měkký, tak tvrdý na strouhání. Příprava Nejlepší je použít kvalitní čerstvé mléko (minimálně 2 litry) od farmáře nebo z mléčného automatu. Pokud ta možnost není, lze použít i čerstvé mléko z obchodu. To musí být plnotučné a je dobré jej ještě smíchat se smetanou (s obsahem tuku 10 %). Mléko se nechá zkysnout při pokojové teplotě. Nemusí být zkyslé úplně tak, že se odděluje syrovátka, stačí, když je nakyslé. Obecně lze říct, že stačí mléko nechat stát do druhého dne. Postup: Druhý den mléko pomalu zahřejeme. Měkký tvaroh asi na 40 °C, tvrdý tvaroh klidně na 50-55 °C. Čím je…

  • smetana
    Jak ušetřit,  Tipy & praktické informace,  Vaření

    Výroba domácí „lučiny“

    [dropcap]E[/dropcap]xistuje hned několik variant téhle oblíbené pochoutky. Se šlehačkou je výsledná pomazánka krémovější, ze zakysané smetany je potom lehčí, svěžejší.  Na oba recepty potřebujete bílý jogurt, který by měl mít minimálně 10 % tuku. Nejlepší je řecký jogurt, případně Selský jogurt nebo Hollandia. Lučina ze zakysané smetany Potřebujete: 1 velký bílý jogurt (500 g) 1 zakysanou smetanu (180 g) hrnec, cedník, plátno (případně kapesník, plenu apod) Postup: Suroviny se samozřejmě dají násobit. Z jedné dávky (680 g) získáte asi 300 g domácí lučiny. Smetanu s jogurtem dobře promíchejte a osolte dle chuti. Připravte si hrnec, na něj cedník nebo sítko vyložené plátnem. Jogurt se smetanou vylijte na plátno a v…

  • Vaření

    Domácí medovník recept

    [dropcap]P[/dropcap]ohostit návštěvu nějakým skvělým dezertem či koláčem je jakousi nepsanou povinností. Jestliže chcete opravdu oslnit, pak se jeví jako vynikající volba domácí medovník. Jeho příprava je sice poněkud zdlouhavější, ale za pomocí našeho receptu si vše užijete a výsledek bude skvělý. Budeme potřebovat na těsto [checklist] 20 dkg másla či Hery 20 dkg cukru krupice 2 celá vejce 2 lžíce medu 2 lžíce mléka 2 malé lžičky sody 50 dkg hladké mouky [/checklist] Budeme potřebovat na krém [checklist] 1,5 lžíce hladké mouky 1,5 hrnku mléka 1 lusk vanilky 1,5 lžíce solamylu 20 dkg másla 8 dkg krupice cukru [/checklist] Budeme potřebovat na polevu [checklist] 8 dkg cukru krupice 3 lžíce…

  • Moučníky,  Vaření

    Kyselé citrónové muffiny vykouzlí úsměv

    Exotické ovoce si k nám našlo cestu již dávno a jeho chuti podlehla spousta lidí. Asi největší klasiku představují citróny. Tyto samostatně pro většinu z nás nepoživatelné plody se hodí spíše na různé pokrmy anebo jako přírodní ochucovadlo. Kyselost citrónů je jedinečná a také přírodní. Na rozdíl od octa nijak neškodí našim vnitřním orgánům. Jako vynikající dochucovací prostředek poslouží citróny i u přípravy muffinů. Citrónové muffiny patří k tomu nejlepšímu, co vlastně tyto malé dortíky mohou nabídnout. Pojďme tedy na jejich přípravu. Potřebujeme: ( na 12 kusů) [checklist] 250g hladké mouky 120g cukru (může být i třtinový cukr) 1 vejce 2 až 3 lžičky prášku do pečiva tři čtvrtiny hrnku polotučného mléka polovinu…

  • Moučníky,  Vaření

    Sezónní šťavnaté jablečné muffiny

    Máte doma velké množství vlastních jablek a nevíte co s nimi? Pokud ano, tak určitě neváhejte a nějak smysluplně je zpracujte. Skvělou volbou mohou být určitě klasické jablečné šťavnaté muffiny, které dokážou provonět nejen kuchyni, ale prakticky celý interiér. Chuťově se jedná o skoro nejoblíbenější variantu muffinů, jelikož jablko je schopno dát těstu specifickou chuť a také jej maximálně zvláční. Těsto tak nebude příliš suché, ale naopak bude chutnat i těm, kteří nejsou zvyklí při jídle příliš pít. Pokud jablka doma nemáte, nemusíte smutnit, protože muffiny chutnají skvěle i z těch kupovaných! Potřebujeme: ( na 12 kusů) [checklist] 250g hladké mouky 2 malé lžičky prášku do pečiva čtvrtinu šálku cukru čtvrtinu šálku…

  • Moučníky,  Vaření

    Netradiční vanilkové muffiny stoprocentně nezklamou

    Milujete-li muffiny, pak zcela jistě nepohrdnete jednou z tradičních forem těchto malých kulatých dortíků, kterou představují muffiny vanilkové. Tento druh muffinů je typický především tím, že se jedná o moučník tradičního vzhledu a také klasické chuti. Vanilka je značně aromatická, nicméně skoro každý člověk ji snese. I opravdu mlsní lidé, kteří si pečlivě vybírají to, co budou jíst, si na vanilkových muffinech náramně pochutnají. Mezi muffiny nicméně vanilkové nepatří mezi ty nejtradičnější. Podívejme se tedy jak na ně. Potřebujeme: ( na 12 kusů) [checklist] 250g hladké mouky 4 malé lžičky prášku do pečiva 125g cukru krystal (lze využít u zdravějšího třtinového cukru) 8 velkých lžic předem rozpuštěného másla trochu soli 2…

  • Moučníky,  Vaření

    Zlatavé banánové muffiny

    Sladké varianty muffinů jsou naprosto skvělé, a to jak vizuálně, tak i chuťově. Důkazem budiž banánové muffiny, které se řadí spolu s čokoládovými mezi absolutně nejoblíbenější. Pokud milujete nezaměnitelnou a jedinečnou chuť banánů, pak dojde prostřednictvím muffinů ještě k jejímu zvýraznění. Pokud máte navíc doma děti, které platí většinou za poměrně nevděčné strávníky, tak jim takovýmito muffiny uděláte určitě velkou radost. Pojďme tedy na samotné ingredience a přípravu voňavých banánových muffinů. Potřebujeme: ( na 12 kusů) [checklist] 250g hladké mouky 2 hezky vpadající zralé žluté banány 150g cukru 150g másla (v krajním případě může být i Hera) 3 vejce polovinu prášku do pečiva mouku na vymazání forem tuk [/checklist] Postup: Přípravy banánových…

  • Moučníky,  Vaření

    Domácími muffiny určitě oslníte každou návštěvu

    Která hospodyňka by se nechtěla pochlubit skvělými moučníky anebo dezerty ze své dílny? Téměř všechny ženy svému okolí své kulinářské výtvory rády ukazují, ale u mužů by tato odpověď byla poněkud jiná. Nicméně i oni by zcela jistě zvládli tradiční muffiny. Chcete-li opravdu oslnit, pak se tento malý dortík může stát spolehlivým nástrojem, jak toho dosáhnout. Podívejme se tedy přesněji na původ muffinů a na základní recept. O ty další ale také nepřijdete, jelikož budou k dispozici v následujících článcích. Muffin se představuje Muffin představuje druh koláče, který je tvarově nápadně podobný malému dortíku. Klasický muffin v tradičním provedení není sladký a připomíná spíše jakési chlebové anebo kukuřičné těsto. Mimo moderní varianty…

  • Moučníky,  Vaření

    3 chutné recepty na palačinky

    Palačinky  jsou oblíbeným jídlem nejen dětí, ale s chutí si na nich smlsnou i dospělí. Příprava palačinek je velice jednoduchá a poradí si s nimi i začínající kuchařky. Palačinky se připravují z pololitého těsta, a mohou mít nespočet variací, výsledná chuť totiž záleží nejen na vašich kuchařských zkušenostech, ale hlavně na vaší fantazii. Základní těsto však zůstává stejné. Připravují se z mléka, hladké mouky, vajec, špetky soli a cukru. Smažíme je na pánvi v rozpáleném oleji, nejdříve z jedné strany, pak je opatrně obrátíme a dopečeme z druhé strany. 6 tipů pro ještě lepší palačinky [checklist] Pokud chcete, aby vaše palačinky byly nadýchanější, můžete do nich zkusit přidat trochu perlivé vody nebo rumu. Těsto však v tomto případě musíte…

  • Moučníky,  Vaření

    Chutný recept na muffiny

    [dropcap]M[/dropcap]uffin je sladký moučník, který je velmi rozšířený zejména ve Spojených státech a v Anglii.  V našich končinách byl donedávna velkou neznámou. V poslední době si však nachází pevné místo i v naši gastronomii, a není se čemu divit. Muffiny jsou chutnou svačinkou a dezertem pro děti i dospělé. A jejich příprava je navíc časově nenáročná a pečení zvládnou i nezkušené hospodyňky. Jaký je rozdíl mezi anglickým a americkým muffinem? Každý stát dělá muffiny podle svých vlastních zvyklostí a pravidel a dezert se stejným názvem, tak může mít naprosto rozličnou chuť. Základem muffinu, se kterým se setkáte za oceánem je kukuřičná mouka, jenž se všeobecně ve Spojených státech amerických těší velké oblibě. Ve…