Vaření
Přinášíme Vám unikátní a chutné recepty a rady spojené s vařením. Načerpejte inspiraci z naší online kuchařky.
-
Ořechová bábovka
Ořechová bábovka je snad nejoblíbenější variantou klasické bábovky. Chcete-li aby vaše odpolední posezení u kávy nebo čaje bylo ještě příjemnější, udělejte sobě i s svým nejbližším radost právě tímto moučníkem. Ale varujeme vás, ořechová bábovka má poměrně velkou nevýhodu. Pokud se vám podaří, nevydrží déle než několik desítek minut. Poté po ní zbude jen prázdný talíř bez drobečků… Jak tedy ořechovou bábovku připravit? Proces je rychlý a snadný. V prvé řadě si připravte tyto ingredience: 12 dkg tuku (Hera) 12 dkg cukru krystal 20 dkg polohrubé mouky 10 dkg vlašských ořechů 4 – 5 žloutků (lépe 5) 1 prášek do pečiva 125 ml plnotučného mléka sníh z bílku Postup přípravy…
-
Jak naložit maso na gril
[dropcap]N[/dropcap]emohli jsme se dočkat, ale nakonec je to tu. Léto dorazilo v plné parádě a je jen na nás, jestli si ho užijeme plnými doušky. Nevíme jak vy, ale v nás horké letní měsíce evokují představu pohodového odpoledne s přáteli. Jen vy, vaši nejbližší a něco dobrého na zub. Zřejmě víte, kam tím míříme. Bude se grilovat! Grilování masa není složité jako ostatní kulinářské disciplíny. Grilovat zvládne každý, kdo ustojí u grilu a dokáže otáčet kousky masa. V podstatě jde o činnost, se kterou by nemělo problém ani malé dítě, nicméně vy své děti ke grilu raději nepouštějte. Grilování je populární na celém světě a na toto téma již bylo…
-
Meloun vodní
[dropcap]K[/dropcap]teré ovoce si vybavíte v souvislosti s létem? Co takhle šťavnatý a slaďoučký meloun, který se doslova rozplývá na jazyku? Ani my si melounu horké letní dny nedokážeme představit, nicméně nejde o ovoce, ale o zeleninu patřící do čeledi tykvovitých. Název získal z řečtiny a v překladu znamená něco jako „velké jablko“. Matka příroda si meloun oblíbila a vytvořila spoustu nejrůznějších druhů. Ty se liší chutí i tvarem. Na pomyslném žebříčku popularity najdete meloun vodní s typickým zeleným „tygrováním“ na povrchu a načervenalou vodnatou dužinou uvnitř. Barva povrchu se může mírně lišit v závislosti na odrůdě. Meloun vodní dosahuje váhy kolem 15 kg, ale ideální váha pro konzumaci (tedy „dokonale…
-
Recept na bábovku
Hádanka dne zní:“Která česká buchta patří mezi nejoblíbenější?“ Odpověď vás nepřekvapí. Připravili jsme pro vás recept na typickou českou bábovku, na které si smlsnete vy, vaše rodina i přátelé. Ingredience 1 hrnek teplé vody 3 vejce 2 hrnky polohrubé mouky 1 balíček kypřícího prášku 1 sklenka oleje 1 balíček vanilkového cukru 1 hrnek cukru krupice 2 lžíce kakaa Postup Prvním krokem je oddělení žloutků od bílků. Poté nasypte všechny sypké suroviny do mísy, přidejte tři žloutky, sklenici oleje a zalijte hrnkem teplé vody. Vše důkladně zamíchejte. Z bílků ušlehejte sníh, který následně vmíchejte do těsta. Nebojte se přidat rozinky, ořechy nebo kokos – záleží jen na vaší chuti. Formu vymažte…
-
Jak správně sušit houby
[dropcap]S[/dropcap]ušení je nejčastější způsob, jakým se houby uchovávají pro pozdější použití. Sušené houby se hodí do polévek nebo pod maso a správně usušené a uschované s vámi vydrží přes celou zimu, a pokud je nestihnete použít, vydrží vám až několik let. Co nesušit? Houby před sušením neoplachujte vodou, pouze je očistěte nožíkem. Plesnivé nebo červivé houby vyhoďte. Ani odkrojení špatné části nezaručí, že zbytek houby je v pořádku, a zkazili byste si celou dávku. Pro sušení také nejsou vhodné babky, ve kterých se při sušení množí paraziti, ani příliš mokré houby, které během sušení spíš zplesniví. Nesušte ani ryzce, václavky či podzimní čirůvky. [box type=“info“ ]Houby také nikdy nesbírejte do…
-
Jak oloupat grep
[dropcap]D[/dropcap]ávno jsou pryč doby, kdy sehnat grep nebo jakékoliv jiné citrusy bylo úkolem nadlidským. Kromě rozšířených citronů a pomerančů se do našich končin v posledních letech dostaly i pomela nebo pravě grepy.Grapefruit je ovoce bohaté na vitaminy C, B1 a K, zvyšuje obranyschopnost organismu, zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi i riziko vzniku rakoviny plic či žaludku.Jak takový grep před konzumací správně nachystat? Jak na kůru Nejdříve grep zbavíme kůry. K tomuto účelu můžete použít prsty, speciální nože na citrusy nebo kombinaci obojího. Nehtem si grep v jednom místě načněte a postupně kůru odloupávejte. Což je praktické, pokud po ruce nemáte nůž, ale spoustu lidi to přivádí k…
-
Jak oloupat mandle
[dropcap]V[/dropcap] obchodě se dnes loupané mandle dají sehnat poměrně běžně. Pokud ale nechcete utrácet nebo zrovna loupané neseženete, nevěšte hlavu. Loupání mandlí doma je vážně hračka.Mandle jsou vlastně semena mandloně obecné, stromu, který je nejblíže příbuzný z broskvemi a meruňkami. Mandle jsou bohaté na hořčík, vápník, draslík a další stopové prvky. Loupané mandle se používají na zdobení cukroví, do moučníků, na výrobu marcipánu nebo jako „zobání“ třeba k filmu, pokud si je opražíte se solí. Jak na mandle Mandle nasypte do misky nebo hrnce a zalijte vroucí vodou. Nechte asi minutu stát, vodu slijte a mandle propláchněte studenou vodou. Mandli vezměte mezi prsty a promnutím slupku jednoduše odstraňte. Stejným způsobem lze…
-
Jak oloupat lískové oříšky
[dropcap]L[/dropcap]ískové oříšky jsou v našich končinách velmi oblíbené pro svou dostupnost, chuť i cenu. Nejčastěji se prodávají celé oříšky ve slupkách, které je nutné se během vaření, pečení nebo zdobení z zbavit. Jak na rychle a jednoduše? Troubu zapněte na 200 °C. Na plech nasypte lískové oříšky a vložte do předehřáté trouby. Nasucho oříšky pražte asi 5-10 minut, poté je z trouby vyndejte a nechte trochu zchladnout. Přesypte oříšky do kovového cedníku a třesením je slupky snadno zbavíte. Pokud zrovna nemáte po ruce kovový cedník, stejně dobře poslouží i utěrka a místo v troubě se dají oříšky opražit na pánvi. Z trouby ale mají výraznější chuť. A co s loupanými oříšky? Hojně se…
-
Jak udělat kvásek
[dropcap]J[/dropcap]ako začínající kuchařka jsem měla obrovský problém jménem kvásek. Maminka moc nepekla, a když, používala instantní droždí. Přesto se zdá, že podle mnoha receptů je příprava kvásku samozřejmostí. Pokud tedy nejste ostřílená kuchařka a tápete, čtěte směle dál, jak správně připravit kvásek z droždí. A pokud je taková triviálnost pod vaši úroveň, zkuste si zadělat na domácí kvas, na jehož přípravu se v článku také podíváme. Kvásek z droždí Klasická kostka droždí (kvasnice) se obvykle používá na 1 kg mouky a příprava kvásku se upravuje podle daného receptu. Část tekutiny z receptu (nejčastěji mléko, výjimečně voda) ohřejte na příjemně teplou (udává se cca 30 °C). Přidejte trochu cukru a rozdrobte…
-
Jak udělat karamel
[dropcap]O[/dropcap]blíbená sladká pochutina z cukru, která se používá na dochucování, jako barvivo nebo jako základ mnoha krémů či polev. Karamel jako takový je pouze rozpuštěný cukr, ten ale po vychladnutí tuhne, v dnešním příspěvku se tedy podíváme na výrobu karamelu, který i studený zůstane krásně tekutý a hladký. Potřebujete: 0,5 kg cukru krupice 120 ml vroucí vody 12 dkg Hery [box type=“info“ ]Karamel lze dělat i v menším množství, avšak celý proces je rychlejší, a proto náročnější.[/box] Postup: Cukr nasypte do vyššího hrnce (nejlépe teflonového) a připravte si dlouhou vařečku. Za mírné teploty a stálého míchání nechte cukr zahřívat. Míchejte pomalu, pečlivě, ode dna, aby se cukr nepřipaloval. Cukr začne…