Tipy & praktické informace

Získejte nové poznatky a informace o bydlení. Rady, tipy, návody a praktické informace to všechno najdete jen na jednom místě - na ElegantniBydleni.cz.

  • brikety
    Tipy & praktické informace

    Lis na brikety domácí výroba

    [dropcap]B[/dropcap]rikety jsou dnes velmi vyhledávanou možností toho, jak vytápět, a to jak v domácích kotlích, nebo také v krbových kamnech. Samozřejmě tím nejjednodušším způsobem je brikety koupit. Jejich výroba často probíhá zcela automaticky, a to na velkých lisech, které bez problémů vyrobí i několik kilogramů daných briket za jedinou minutu. V porovnání s tím může být domácí výroba o dost pomalejší, ale na druhou stranu ekonomičtější. Navíc existují dvě možnosti briket, a to dřevěné, nebo papírové. Pro domácí lisování jsou samozřejmě ideální druhé jmenované. Základem je jakýkoliv starý papír Prvním krokem k tomu, jak si domácí brikety vyrobit, je samozřejmě jakýkoliv starý papír. Jeho použití je velmi jednoduché, a plně stačí jeho natrhání na menší…

  • cisteni stribra
    Tipy & praktické informace

    Čištění stříbra 

    [dropcap]Š[/dropcap]perky ze stříbra jsou krásné, ale po čase výrazně zčernají. Pokud máte v krabičce několik prstýnků, náramků či řetízků, které nenosíte právě z tohoto důvodu a zároveň nemáte čas vážit cestu do zlatnictví, vyčistěte si své stříbro v pohodlí domova. Není to složité ani časově náročné. Čištění stříbra vám zabere jen pár minut a vaše šperky budou opět vypadat jako nové. Dali jsme pro vás dohromady ty nejefektivnější metody! Čištění stříbra octem Do 1 litru horké vody přidejte lžíci octa a nechte v ní šperky po dobu cca 15 minut uležet. Jde o velmi šetrný způsob, které však není příliš účinný v případě většího zašpinění. Lehce načernalé šperky však vyčistíte…

  • marodka
    Tipy & praktické informace

    Nemocenská v roce 2014?

    Víte, jak je to letos s nemocenskou? Pokud začnete marodit po 1.1. 2014, připravte se na to, že: Za první tři pracovní dny nemoci nemáte nárok na žádnou náhradu mzdy. V průběhu prvních dvou týdnů si můžete nárokovat náhradu mzdy u zaměstnavatele, nicméně reálně vám zaplatí jen za 7 pracovních dní. Budete-li marodit delší dobu, budete muset v pravidelných intervalech (ideální jednou měsíčně) předkládat potvrzení lékaře o tom, že vaše pracovní neschopnost stále trvá (tzv. lístek na peníze). Co se týče výše nemocenské, ta je pro rok 2014 stanovena na 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu. Ten závisí na vašem příjmu za posledních 12 kalendářních měsíců. Peníze vám dorazí složenkou…

  • slimáci
    Tipy & praktické informace

    Slimáci – postrach zahrad

    [dropcap]P[/dropcap]ředpokládáme, že stejně jako v loni a předloni, i letos vaši zahradu poctil návštěvou Plzák španělský. S kým máte tu čest? Nenechte se zmást urozeným jménem, o žádného aristokrata rozhodně nejde. Plzákovi u nás nikdo neřekne jinak než slimák a jeho přítomnost je více než nežádoucí. Producíruje se po okrasných květinách a záhonech se zeleninou. Konzumuje, na co přijde a když své hody přizve partu podobně nenažraných kamarádů, zbudou vám oči pro pláč. Momentálně jsou pro slimáka ideální podmínky. Léto bylo mírné a zahrádky jsou momentálně vlhké. Není divu, že došlo k přemnožení, ale ani to není důvod k panice. Prozradíme vám zaručené tipy, jak se slimáky zatočíte. Příště si…

  • sušení šipku
    Tipy & praktické informace

    Sušení šípků

    [dropcap]V[/dropcap]yužívání různých sušených plodů má v našich kuchyních rozhodně své místo. Ideálním příkladem může být jistě i sušený šípek, ze kterého lze připravit vynikající, a také zdraví prospěšný čaj. Samozřejmě tím prvním krokem k tomu, než si ho budeme moci připravit, je nutnost jeho usušení. Pojďme se tedy podívat, jakým způsobem lze k sušenému šípku dojít. Pozor na plíseň, nebo ztrátu vitaminů Co je při sušení šípků rozhodně velmi důležité, to je snaha o to, aby byly usušené nejenom rychle, ale aby si zachovaly i své vitamíny, které mají. V tomto ohledu je třeba zaměřit se na to, aby byly usušeny co možná nejdříve. Nabízí se tak umístění třeba ven, na přímé sluneční světlo.…

  • mravenci
    Tipy & praktické informace

    Každoroční boj aneb jak se zbavit mravenců

    [dropcap]Z[/dropcap]ažili jsme to téměř všichni a mnozí z nás tomu čelí každoročně s železnou pravidelností. O čem je čeř? O nepříjemné návštěvě mravenců. Tito malí tvorečkové nám dokáží pořádně „zatopit“. Obdivujeme jejich sílu, ale jakmile se do centra jejich pozornosti dostanou naše příbytky, nadšení opadne. Cukřenka, lahev se sladkým sirupem a další pochoutky – mravenci je milují a nám nezbývá, než se smířit s předem prohraným bojem. Anebo ne? Zběsilá likvidace nemá smysl. Zbavíme se jednoho a dorazí celá „četa“. Jak se tedy bránit opravdu efektivně a zamezit tomu, aby se fikaní tvorečkové stále vraceli? [box type=“info“ ] Začíná invaze! Základem je důsledná prevence. Mravenci mají tendenci útočit ve dvou…

  • čistička vody
    Bydlení,  Tipy & praktické informace

    Biologické čištění odpadních vod

    [dropcap]K[/dropcap]aždá čistírna odpadních vod používá efektivní a kombinované postupy toho, jak vodu dokonale vyčistit, aby mohla být opět součástí vodovodních rozvodů, a byla pro naše tělo zdravotně nezávadná. Kromě mechanického odstranění nečistot samozřejmě používají i cestu biologickou. V tomto ohledu se celý postup dělí na dvě hlavní metody, kdy se používají biologické filtry, přes které voda protéká, a dále jsou využívány aktivační nádrže. Na filtry je pouštěna mechanicky očištěná voda Základem biologického čištění je samozřejmě to, že jsou z vody odstraněny všechny mikroorganismy, které by mohly být našemu zdraví škodlivé. Princip filtrů poté spočívá v tom, že je na ně vháněna voda, která jimi protéká do dalších částí čističky. Na daných filtrech se…

  • topení dřevem
    Jak ušetřit,  Tipy & praktické informace

    Proč topit dřevem?

    [dropcap]P[/dropcap]omalu, ale jistě se blíží zima a spousta z nás již nyní přemýšlí, čím letos zatopit. Ceny plynu a elektřiny neustále rostou a pokud si pohráváte s myšlenkou na alternativní řešení, pravděpodobně nejste sami. Stále více Čechů totiž sahá po levnějším a ekologičtějším zdroji tepla. Jako první kandidát, který tyto předpoklady do puntíku splňuje, se jeví dřevo. To lze využít jako hlavní i doplňkový zdroj tepla. Dřevem si můžete přitápět a snížit tak výdaje za plyn či elektřinu, nebo jím ostatní zdroje zcela nahradit. Jaké má topení dřevem výhody? Smýšlíte-li „zeleně“, pak vás bude hřát u srdíčka, že topíte ekologicky. Při spalování dřeva totiž nedochází k tvorbě skleníkových plynů. Zároveň,…

  • dřevo
    Tipy & praktické informace

    Broušení dřeva

    [dropcap]D[/dropcap]řevo patří mezi jeden z nejoblíbenějších materiálů nejenom v našich interiérech, ale také v našich exteriérech. Samozřejmě než daný kus dřeva použijeme, je ideální cestou jeho povrchové opracování, a to konkrétně broušení. Chceme-li dosáhnout dokonalého výsledku, je třeba postupovat v několika fázích. Prvním krokem je použití brusek Ideálním nástrojem v prvních fázích jsou jistě brusky. Díky nim je práce velmi rychlá a snadná, a poskytnou tak základní a prvotní opracování, aby bylo dřevo dokonale hladné, neobsahovalo žádné třísky, a zároveň mělo dokonalejší vzhled. Takových brusek existuje na našem trhu několik, a jednou z oblíbených možností je takzvaná vibrační bruska. Není ale ani problémem improvizovat, a to třeba pomocí speciálního nástavce na vrtačku. V tomto ohledu je třeba…

  • rajčata
    Tipy & praktické informace

    Sušení rajčat

    [dropcap]R[/dropcap]ajčata jsou dnes samozřejmou součástí naší kuchyně, a to hlavně ve spojení s tou italskou. Zde najdou místo jak čerstvá rajčata, tak samozřejmě rajčata sušená. Ty lze samozřejmě koupit, a to jak zcela suchá, tak naložená v oleji. Jejich samotná domácí příprava však také není nic těžkého, ani složitého. Základem jejich správného usušení totiž není nic jiného, než dostatečně teplý horký vzduch, který dokáže to, že se ze šťavnaté vodnaté dužiny stane za pár hodin perfektně usušené rajče. Ideální je vložit je do trouby Důležité je, aby se sušili při poměrně vysoké teplotě. A tak zatímco například u různých typů ovoce je doporučována teplota maximálně 70 stupňů, u rajčat je ideální předehřát troubu,…